Kajaanin linnanrauniot räjäytetään kesällä – kotiseutupäivillä halutaan osoittaa, ettei Kainuu ole surkea

Valtakunnallisia kotiseutupäiviä vietetään Kajaanissa ensi kesänä. Yksi merkittävä tavoite on näyttää muille suomalaisille ja maailmalle, että kaupungissa ja koko Kainuussa on vielä henkeä jäljellä.

kotiseutujuhlat
Kajaanin linnanrauniot
Hanne Kinnunen / Yle

Kainuu sai hetki sitten kyseenalaisen kunnian olla heikoimmin menestynyt maakunta Pohjoismaissa (siirryt toiseen palveluun). Pohjoismaiden neuvoston Nordregio-tutkimuskeskuksen tuoreissa laskelmissa maakunta luokiteltiin heikoimmaksi, kun mittarina olivat muun muassa talous-, väestö- ja työllisyysnäkymät.

Ensi kesänä kuitenkin Kajaanissa aiotaan näyttää, ettei asia ole todellakaan näin. 4.–7.8. vietetään Valtakunnallisia kotiseutupäiviä (siirryt toiseen palveluun), ja järjestelytoimikunnan puheenjohtajan Paavo Enrothin mukaan yksi merkittävä tavoite onkin nostaa Kajaanin ja koko Kainuun henkeä.

– Kotiseutupäivien järjestäminen on yksi tapa osoittaa muille suomalaisille ja maailmalle, ettei tämä ole surkea paikka. Sen jälkeen kun linnanrauniot on pyroteknisesti räjäytetty, lauletaan koko yleisön voimin Kainuun marssi ja näytetään maailmalle, ettei tämä ole mikään surkea paikka. Väitän, että se on päinvastoin, täällähän on aivan erinomaista elää.

Kotiseutupäivien järjestäminen on yksi tapa osoittaa muille suomalaisille ja maailmalle ettei tämä ole surkea paikka.

Paavo Enroth

Enroth toteaa, että Kajaani on historiallisesti merkittävä paikka, mutta valitettavasti kaikki eivät ymmärrä sitä.

– Tämä on 52 vuotta vanhempi kaupunki kuin Pietari. Täällä on paljon historiaa, joka pitäisi osata tuoda markkinoinnissa esille. Siihen kyllä ollaan menossa, mutta jollain lailla vaikuttaa, että täällä ei kukaan oikein ymmärrä vielä kuinka paljon siitä voitaisiin matkailun kannalta hyötyä.

Valtakunnalliset kotiseutupäivät pidetään ensi kesänä 49. kerran. Päivät haluttiin Kajaaniin nimenomaan vuonna 2016, koska helmikuussa tulee täyteen 300 vuotta Kajaanin linnan antautumisesta.

Tuohon taisteluun liittyy kotiseutupäivien ohjelmiston kohokohta.

– Perjantaina tänne tulee kymmeniä sotilasalan harrastajia Suomesta ja Venäjältä. Heillä on mukanaan noin 1700-luvun tykkejä sekä päällään sen ajan sotilaspuvut. Raunioilla ammutaan oikeasti, piiritetään linna ja kun linnan antautuminen tapahtuu, suoritetaan pyrotekninen räjäytys. Odotan rantapuistoon tätä seuraamaan vähintään 5 000 ihmistä, Enroth mainitsee.