1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Puolustusvaliokunnan jäsen: USA:n armeijan osallistuminen suomalaisharjoituksiin on tarkoituksellinen provokaatio

Vasemmistoliiton kansanedustajan Markus Mustajärven mielestä Yhdysvaltojen lentolaivuevierailu ja amerikkalaiskalustolla toteutettava maihinnousuharjoitus tähtäävät Suomen ulkopoliittisen linjan muuttamiseen.

Markus Mustajärvi Kuva: Yle

Kansanedustaja Markus Mustajärvi (vas.) arvostelee nykyhallituksen puolustuspoliittista linjaa. Oregonin kansalliskaartin laivuevierailua ja yhdysvaltaisella kalustolla toteutettavaa maihinnousuharjoitusta Hankoniemellä kannattaisi Mustajärven mielestä pohtia uudemman kerran.

– Nykyisessä kiristyneessä kansainvälisessä ilmapiirissä on erityistä syytä pohtia harjoitusten ulkopoliittisia signaaleita ja merkitystä. Kaikki se, mikä on mahdollista, ei välttämättä ole viisasta, Mustajärvi kirjoittaa kannanotossaan.

Puolustusvaliokunnan ja ulko- ja turvallisuuspoliittisen sekä puolustuspoliittisen selonteon seurantaryhmän jäsenenä Mustajärvi näkee tilanteessa tahallista provokaatiota. Aloite harjoituksiin osallistumisesta on tullut Yhdysvalloilta. Aloitteellisuus tähtää Mustajärven mielestä Suomen ulkopoliittisen linjan muuttamiseen.

– Nyt kaivataan isännän ääntä sen selventämiseksi, että Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa ei tällä tavalla muuteta ja eduskuntaa sivuuteta, vaatii Mustajärvi.

Lappilaiskansanedustaja on aiemmin tehnyt eduskuntakyselyn, jossa perättiin, kenen aloitteesta  ja milloin hävittäjien tulosta päätettiin.