yle.fi-etusivu

Puolustusvaliokunnan jäsen: USA:n armeijan osallistuminen suomalaisharjoituksiin on tarkoituksellinen provokaatio

Vasemmistoliiton kansanedustajan Markus Mustajärven mielestä Yhdysvaltojen lentolaivuevierailu ja amerikkalaiskalustolla toteutettava maihinnousuharjoitus tähtäävät Suomen ulkopoliittisen linjan muuttamiseen.

politiikka
Markus Mustajärvi
Markus MustajärviYle

Kansanedustaja Markus Mustajärvi (vas.) arvostelee nykyhallituksen puolustuspoliittista linjaa. Oregonin kansalliskaartin laivuevierailua ja yhdysvaltaisella kalustolla toteutettavaa maihinnousuharjoitusta Hankoniemellä kannattaisi Mustajärven mielestä pohtia uudemman kerran.

– Nykyisessä kiristyneessä kansainvälisessä ilmapiirissä on erityistä syytä pohtia harjoitusten ulkopoliittisia signaaleita ja merkitystä. Kaikki se, mikä on mahdollista, ei välttämättä ole viisasta, Mustajärvi kirjoittaa kannanotossaan.

Puolustusvaliokunnan ja ulko- ja turvallisuuspoliittisen sekä puolustuspoliittisen selonteon seurantaryhmän jäsenenä Mustajärvi näkee tilanteessa tahallista provokaatiota. Aloite harjoituksiin osallistumisesta on tullut Yhdysvalloilta. Aloitteellisuus tähtää Mustajärven mielestä Suomen ulkopoliittisen linjan muuttamiseen.

– Nyt kaivataan isännän ääntä sen selventämiseksi, että Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa ei tällä tavalla muuteta ja eduskuntaa sivuuteta, vaatii Mustajärvi.

Lappilaiskansanedustaja on aiemmin tehnyt eduskuntakyselyn, jossa perättiin, kenen aloitteesta ja milloin hävittäjien tulosta päätettiin.