Uhka potkuista sai kunnanjohtajan avautumaan: "Poliitikkojen sukulaisuussuhteet estävät säästöjä"

Satakuntalaisen Honkajoen kunnanhallitus haluaa syrjäyttää kunnanjohtaja Mauno Mäkirannan. Mäkiranta puolustautuu voimakkaasti syytöksiltä, joiden mukaan hän ei olisi yrittänyt hoitaa kunnan taloutta tarpeeksi tehokkaasti.

Kotimaa
Honkajoen vaakuna
Karri Laihonen / Yle

Pienen satakuntalaisen Honkajoen kunnanhallitus haluaa syrjäyttää nykyisen kunnanjohtajan Mauno Mäkirannan. Kunnanhallitus päätti äänestyksen jälkeen esittää kunnanvaltuustolle, että Mäkirannan sijasta kunnanjohtajaksi valittaisiin Isojoen nuoriso- ja liikuntasihteeri Ulla Norrbo.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Tommi Laitila (ps.) perustelee esitystä sillä, että Mauno Mäkiranta ei olisi tehnyt tarpeeksi kunnan taloustilanteen korjaamiseksi.

– Olemme useampana vuonna kääntäneet säästölistojen kanssa jokaisen kiven. Nyt kun nykyisen kunnanjohtajan määräaikaisuus on päättymässä olisi mielestäni järkevää kokeilla, miten tästä päästäisiin eteenpäin uudella johtajalla, Laitila sanoo.

Mäkiranta: Kunnanhallitus vastuussa

Kunnanjohtaja Mauno Mäkiranta ei niele Laitilan perusteluja. Hän muistuttaa, että 1 800 asukkaan kunnan taloustilanne on heikentynyt pitkälti valtionosuuksien leikkauksen takia, jotka olivat viime hallituskaudella 550 000 euroa.

– Kaikki kunnanhallituksessa istuneet ja myös Laitila tietävät hyvin, mistäHonkajoen talousongelmat johtuvat. Tulojen pienenemisen lisäksi meillä menot erityisesti sosiaali- ja terveyspalveluissa ovat suuremmat kuin muissa kunnissa eivätkä verotulo ole riittävät, Mäkiranta sanoo.

Kaikki kunnanhallituksessa istuneet ja myös Tommi Laitila tietävät hyvin, mistä Honkajoen talousongelmat johtuvat.

Honkajoen kunnanjohtaja Mauno Mäkiranta

Mäkiranta korostaa, että kunnanhallitus itse on kieltäytynyt tekemästä kaikkia hänen esittämiään säästöjä.

– Esitin 2010 ja 2014 isompia säästöjä mutta luottamushenkilöt ovat vieneet esityksiä äänestykseen eikä kaikkia säästöjä ole hyväksytty. Viimeksi hallituskäsittelyssä karsittiin 200 000 euron säästöt, joita olisi kipeästi tarvittu, Mäkiranta sanoo.

"Päättäjien sidonnaisuudet vaikuttavat"

Kunnanjohtaja arvioi, että pienessä kunnassa kunnallispoliitikot ovat liian tiiviisti sidoksissa työntekijöihin, joiden työhön heidän päätöksensä vaikuttavat.

– Säästöpäätöksissä pienissä kunnissa on se ongelma, että päättäjien sidonnaisuudet, sukulaisuudet ja omat intressit vaikuttavat liian voimakkaasti. Asiat tulevat liian lähelle, Mäkiranta sanoo.

Säästöpäätöksissä pienissä kunnissa on se ongelma, että päättäjien sidonnaisuudet, sukulaisuudet ja omat intressit vaikuttavat liian voimakkaasti.

Honkajoen kunnanjohtaja Mauno Mäkiranta

Mäkiranta sanoo pitävänsä hänen toimintaansa kohtaan esitettyä arvostelua kohtuuttomana. Hän korostaa, että poliitikot ovat hänen laillaan vastuussa kunnan taloudesta.

Valinta valtuustossa

Hän on myös harmissaan siitä, että aiemmista vakuutteluista huolimatta osa poliitikoista haluaa nyt vaihtaa kunnanjohtajan kokeillakseen uutta johtajaa. Hänen mukaansa kunnanhallituksen puheenjohtaja Tommi Laitila on aiemmin useaan kertaan todennut, että kunnanjohtajaa ei vaihdeta pelkästään vaihtamisen vuoksi.

– Ilmeisesti viime lauantain perussuomalaisten valtuustoryhmän jälkeen puheenjohtajan mieli on muuttunut. Luottamushenkilöllä on oikeus vaihtaa mielipidettään, mutta paraneeko kunnan johtaminen siitä, että meille tulee kunnanjohtajaksi naapurikunnasta liikunta- ja nuorisosihteeri, se jää poliitikkojen harkittavaksi, Mäkiranta sanoo.

Honkajoen kunnanjohtajan valitsee kunnanvaltuusto seuraavassa kokouksessaan. Mauno Mäkiranta on hoitanut tehtävää yhteensä noin viidentoista vuoden ajan ensin 90-luvulla ja pisimmän pätkän 2000-luvulla. Äskettäin yleisönosastokirjoituksessa kunnan yrittäjät vaativat kuntaan yrittäjäystävällistä kunnanjohtajaa.