Hyppää sisältöön

Anna karsi turhat tavarat pois elämästään – sai tilalle aikaa ja energiaa

Ullakkokomeron murto herätti Anna Holopaisen ajattelemaan tavaran määrää ja tarpeellisuutta; varas tyhjensi komeron, mutta Holopainen ei muistanut mitä siellä oikeastaan edes oli. Asioista tietoisesti luopuminen on ihmiselle melko tuore ajatus, biologisesti aivomme eivät ole muuttuneet kivikaudesta.

Kuva: Heli Kaski / Yle

Helsinkiläinen Anna Holopainen asui muutama vuosi sitten 25 neliön yksiössä. Koti oli oiva esimerkki pienestä, mutta kodikkaasta nuoren naisen asunnosta. Annan ulkomaanmatkan aikana taloyhtiön ullakkokomeroon murtauduttiin ja murron jälkeen taloyhtiön edustaja oli tyhjentänyt loputkin tavarat komeroista. Annalla ei vielä nykyäänkään ole tarkkaa käsitystä, mitä hänen ullakkokomerossaan oli ollut.

– Nyt olen kiitollinen sille varkaalle, kertoo Holopainen.

Anna Holopainen ei ole yksin täpötäyden ullakkokomeronsa ja unohdettujen tavaroidensa kanssa. Hallitsematon tavarapaljous työllistää Suomessakin jo kymmeniä ihmisiä. Imatralainen Seija Ervelius on toiminut ammattijärjestäjänä pääkaupunkiseudulla ja Etelä-Karjalassa noin vuoden. Tyypillisesti ammattijärjestäjän apuun turvaudutaan muutoksen edessä, kuten muutto tai ero. Hän näkee, että ammattijärjestäjän ala tulee kasvamaan tulevaisuudessa.

– Ihmisten arjesta on otettu löysät pois. Ihmisillä on kiire eikä energiaa riitä kodinhoitoon, Ervelius kertoo.

"Tavaran karsiminen on väline"

Holopaisen ullakkokomeroon murtautuminen antoi alkusysäyksen prosessille, joka on muuttanut naisen elämää suuresti. Holopainen alkoi miettiä tavaran määrää ja sen tarpeellisuutta. Nyt Holopainen asuu miesystävänsä kanssa 27 neliön asunnossa ja koti tuntuu avaralta. Vieraat kommentoivat usein heillä olevan siistiä.

Kodin irtaimisto on kutistunut noin kolmannekseen.

– Tavaran määrän vähentäminen ei kuitenkaan ole arvo, vaan väline saavuttaa jotain parempaa.

Tavaran karsiminen on kokonaisvaltainen prosessi

27-vuotias Anna Holopainen on siis viimeiset pari vuotta järjestellyt elämäänsä ja kohtuullistanut kulutustaan. Nyrkkisääntö on pitää kotiin tuleva tavaravirta pienempänä kuin sieltä lähtevän tavaran määrä.

Kaiken taustalla on arkinen tavoite helpottaa omaa elämää.

– Liika tavara saa aikaan sen, että tavaroita on hukassa, tulee ostettua tuplakappaleita, ja se kaikki vie energiaa ja voimavaroja kaikelta muulta.

Se kaikki muu on Holopaisen tapauksessa vapaaehtoistyötä, lukemista ja olemista.

– Haluan elää sitä elämää, mitä haluan. Tämä muutos on mahdollistanut sen.

Holopainen kertoo perustaneensa ystäviensä kanssa lukupiirin, siihen ei ollut aiemmin aikaa.

Aivomme elävät kivikautta

Asioista tietoisesti luopuminen on ihmiselle melko tuore ajatus. Vaikka ihminen on elänyt nykyisen kaltaisessa kulutuksen täyteisessä ympäristössä vain 50–200 vuotta, biologisesti aivomme eivät ole muuttuneet kivikaudesta.

– Olemme kehittyneet aivan toisenlaiseen ympäristöön. 50 000 vuotta sitten savannilla oli edullista hamstrata kaikki saatavilla olevat resurssit, kertoo Samuel Piha, joka on tohtorikoulutettava Turun kauppakorkeakoululta.