Sukelluselokuvan kuvaajan salakeikka: "Nostoporukan tuntemukset kuolleiden ystävien kohtaamisesta mietityttivät"

Takaisin pintaan –elokuva kuvaa suruvireistä sukellusmatkaa, jossa ryhmä noutaa kaksi kuollutta ystäväänsä syvästä luolasta Pohjois-Norjan Plurdalenista. Tuskallisesti jännittävin hetki oli kuvaaja Jarkko M. Virtaselle kuitenkin ennen salaista matkaa.

elokuvat
sukeltajia luolassa elokuvan kuvauksissa
Jarkko M. Virtanen

Ensin piti tulla ohjelmasarja, joka esittelee piirun tarkkaa luolasukellusta. Sitten kaikki muuttui täydellisesti. Kaksi kokenutta suomalaissukeltajaa joutui onnettomuuteen. He kuolivat tehdessään kuvausprojektiin liittyvää sukellusta.

Alkuperäinen ohjelmasuunnitelma muuttui samalla rajusti. Ryhmä päätti lähteä pikatahdissa salaiselle kuvauskeikalle, jonka aikana kuolleiden ystävien ruumiit nostetaan pintaan. Matkasta tuli osa perjantaina ensi-iltansa saaneen Takaisin pintaan -elokuvan tarinaa.

Elokuvan on ohjannut Juan Reina. Yhtenä kuvaajana paikalle lähti porilaissyntyinen Jarkko M. Virtanen. Hän on valmistunut Aalto-yliopistosta elokuva-alan taiteen maisteriksi.

Olo parani, kun pääsi töihin

Onnettomuuden aikaan Jarkko M. Virtanen oli toisissa kuvauksissa. Kaikki oli aluksi sekavaa.

– Sain onnettomuudesta tiedon puhelimitse, enkä aluksi edes tiennyt, ovatko kuolleet tuttujani, muistelee Virtanen.

Nopeassa tahdissa Virtaselle selvisi, että hän on saamassa raskaan työkeikan, jonka aikana ryhmä tekee elokuvaa, mutta myös nostaa kahden ystävän ruumiit pintaan.

Jäytävin hetki oli ennen lähtöä, kun keikkaa vasta järjesteltiin ja ikävät asiat pyörivät päässä.

– Olo muuttui, kun piti alkaa järjestää käytännön asioita. Työryhmän suunnitelmat oli tehty hyvin, Jarkko M. Virtanen kertoo.

Erittäin salainen keikka

Lisästressiä toi, ettei pikaisesti suunnitellusta työkeikasta saanut puhua kenellekään. Toki lähimmille ihmisille sai kertoa, mihin oli kuvaaja lähdössä. Ruumiiden nosto ja sen kuvaus tehtiin ilman virallisia lupia. Operaatio oli äärimmäisen salainen.

Paikan päällä piinaava olo jäi taustalle: oli vain tehtävä työtä tehokkaasti. Ympäristö oli karu. Vuoristossa oleva luola oli osittain kuiva, mutta vesi oli pariasteista. Pakkasta oli kuvauspäivinä 5 – 20 astetta.

– Itse en ollut kuvaavassa sukeltajatiimissä, mutta toki omiinkin ajatuksiin vaikutti, miltä sukeltajistamme tuntui kohdata kuolleet ystävät.

Onko nyt käsillä vuoden ahdistavin elokuva?

– Luulen, että joku voi saada ahtaan paikan tunnetta, mutta elokuva tuo myös ymmärrystä suomalaisesta mieskaveriporukasta. Sen elämyksen elokuva ainakin tarjoaa.

Jutun otsikkoa on muutettu 23.2. kello 13.57. Aikaisemmasta otsikosta saattoi saada käsityksen, että onnettomuuden uhrit olivat myös kuvaaja Jarkko M. Virtasen ystäviä. Hän oli työryhmässä kuvaajana, eikä tuntenut kuollleita sukeltajia.