1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Berliinin elokuvajuhlat jakoi ilmaiseksi lippuja turvapaikanhakijoille: "Kun me aloitimme, Euroopassa oli miljoonia pakolaisia"

Sadat turvapaikanhakijat pääsivät ilmaiseksi elokuviin Berliinin elokuvajuhlilla. Festivaalin johtaja muistuttaa, että saksalaiset olivat itse pakolaisia alle sata vuotta sitten.

Kuva: Berlinale

Berliinin elokuvajuhlat on aiemminkin ottanut sosiaalista vastuuta. Tänä vuonna juhla päätti tukea turvapaikanhakijoita. Yksi keino siihen oli tarjota sadoille turvapaikanhakijoille mahdollisuus päästä elokuvanäytökseen ilmaiseksi. Mukaansa he saivat vapaaehtoiset saattajat.

Yksi onnekkaista oli syyrialainen Kheir Allah Sweid, joka kertoi pitävänsä eniten toimintaelokuvista. Kysymyksen siitä, kuuluvatko turvapaikanhakijoita käsittelevät elokuvat tähän genreen, Sweid otti tyynesti.

– Syyriassa on ihan tarpeeksi toimintaa. Enemmän kuin haluaisimme, hän sanoi Deutsche Wellen toimittajalle.

Syyrianpalestiinalainen Sweid katsoi saattajansa kanssa dokumenttielokuvan Fuocoammare. Elokuva kuvaa elämää Lampedusan saarella, joka on ollut viime vuosina otsikoissa satojen tuhansien meren yli saapuneiden ihmisten takia.

"Meidän vuoromme auttaa"

Ilmaiset elokuvakäynnit ovat olleet vain yksi Berlinalen reaktioista maailman pakolaistilanteeseen. Maailman merkittävimpiin kuuluva elokuvafestivaali pyysi kävijöitään tekemään lahjoituksia kaupungissa toimivalle kidutuksen uhrien keskukselle sekä muille turvapaikanhakijoita auttaville järjestöille.

Lisäksi nuorille pakolaisille ja turvapaikanhakijoille järjestettiin tilaisuuksia päästä tutustumaan festivaalin toimintaan.

Berlinalen johdon mukaan aloitteiden taustalla on turvapaikanhakijoiden kasvava määrä. Pelkästään viime vuonna Saksan pääkaupungista haki turvapaikkaa yli 79 000 ihmistä muun muassa Syyriasta, Afganistanista, Iranista ja Eritreasta.

Festivaalin taiteellinen johtaja Dieter Kosslick perusteli uusien auttamistapojen kuuluvan elokuvajuhlien luonteeseen.

– Kun Berliinin elokuvajuhlat järjestettiin ensimmäisen kerran 66 vuotta sitten, Euroopassa oli miljoonia saksalaisia pakolaisia ja traumatisoituneita ihmisiä. Jo silloin festivaalin tarkoituksena oli lisätä ymmärrystä, suvaitsevuutta ja hyväksyntää, Kosslick sanoi festivaalin tiedoksiannossa.

Berliinin elokuvajuhlilla on jo aiemmin tarjottu tavallista halvempia lippuja vähätuloisille ja sosiaalisesti syrjäytyneille.

Maailman tila valkokankaalla

Berliinin elokuvajuhlille tärkeä sosiaalinen omatunto on ollut pitkään merkittävä tekijä myös festivaalin ohjelmistoa valittaessa. Tänä vuonna turvapaikanhakijoiden tilanne näkyy festivaalilla esitetyissä elokuvissa.

Gianfranco Rosi.

Näkyvimmällä paikalla on juuri Fuocoammare, joka esitettiin festivaalin kilpasarjassa. Elokuvan ohjaaja Gianfranco Rosi kertoi haluavansa näyttää tragedian, joka tapahtuu silmiemme edessä.

– Olemme kaikki vastuussa tästä tragediasta. Se, mitä tällä hetkellä tapahtuu on minusta holokaustin jälkeen suurin ihmiskuntaa kohdannut tragedia, ohjaaja sanoi elokuvansa lehdistötilaisuudessa.

Lampedusan arkista elämää kuvaava dokumenttielokuva on yksi ennakkosuosikeista festivaalin pääpalkinnon, Kultaisen karhun saajaksi.

Rosin elokuvan palkitseminen ei olisi mikään ihme, sillä Berliinin elokuvajuhlilla palkinto on usein mennyt kehitysmaiden ongelmia käsittelevälle elokuvalle.

Ai Weiwei suututti gaalayleisön

Turvapaikanhakijat olivat esillä myös elokuvajuhlien yhteydessä vuosittain järjestettävässä Cinema for Peace -varainkeruutilaisuudessa. Kiinalainen taiteilija ja kansalaisaktivisti Ai Weiwei suututti rikkaan gaalayleisön kannanotollaan.

Ai oli peittänyt Berliinin konserttitalon valtavat pylväät 14 000 pelastusliivillä, jotka oli tuotu niinikään otsikoista tutulta Lesboksen saarelta.

Kyseistä näkyä kommentoitiin vaikuttavaksi. Sisällä tilaisuuden osallistujat närkästyivät, kun heidät puettiin alumiinisiin hätäpeitteisiin muistutukseksi turvapaikanhakijoiden ahdingosta.

Taiteilija on ottanut kantaa turvapaikanhakijoiden tilanteeseen aikaisemminkin. Viimeksi Ai herätti närkästystä poseeraamalla kuolleena turvapaikanhakijalapsena.

Myös Ai Weiwei on hyötynyt elokuvajuhlien aktiivisuudesta. Hänet valittiin vuonna 2013 sekä Rotterdamin että Tukholman elokuvajuhlien tuomaristoon, vaikka oli selvää, ettei hän pääsisi matkustamaan kumpaankaan matkustuskieltonsa vuoksi.

Valinnoilla oli tarkoitus kiinnittää huomio hänen tilanteeseensa. Ensimmäisenä matkustuskieltoon kiinnitti maailman huomion Berliinin

Kuva: Berlinale

taideyliopisto, joka kutsui Ain vierailijaprofessoriksi vuonna 2011 heti arestin alettua.

Kiina perui Ain Weiwein matkustuskiellon viime vuoden heinäkuussa. Saatuaan passinsa takaisin taiteilija on asettunut asumaan Berliiniin. Viime syksynä hän aloitti viimein vierailijaprofessuurinsa.

Berliinin elokuvajuhlat päättyvät sunnuntaina. Festivaalin arvostetut palkinnot jaetaan lauantaina illalla gaalatilaisuudessa.