Miten vanhusten yksinäisyyttä voitaisiin helpottaa?

Yksinäisyys ei ole pelkästään yksin kotona asuvien vanhusten ongelma. Myös palvelutaloissa asuvat vanhukset voivat olla yksinäisiä. Miten vanhusten yksinäisyyttä voitaisiin helpottaa? Miten heille saataisiin juttuseuraa ja ystäviä?

Kotimaa
Vanha nainen katselee ikkunasta ulos.
Arja Lento / Yle

Väitöskirjaa tekevä tutkija Jari Pirhonen työskenteli osana tutkimustaan vanhusten palvelutalossa ja havainnoi talon arkea. Tulokset yllättivät: palvelutalossa, muiden keskelläkin, voi olla yksinäinen.

Moni vanhus ja varsinkin omainen odottaa, että palvelutaloon päästyään vanhus pääsisi sisälle sosiaaliseen yhteisöön, jossa samanikäistä seuraa ja ajankulua riittää. Jos näin ei tapahdukaan, yksinäisyyden kokemus voi olla järkytys.

Palvelutalossa ongelmana voi olla esimerkiksi se, että vaikka ihmisiä on paljon ympärillä, sopivaa juttuseuraa ei kuitenkaan löydy. Yksinäisyyttä ei helpota, jos itsellä muisti pelaa, mutta keskustelukumppanit ovat muistisairaita.

Usein vanhukset myös unohdetaan hoitopaikkoihinsa. Lapset ja muut sukulaiset käyvät katsomassa vanhusta vain harvoin. Hoitajistakaan ei ole seuraa, kun heillä on aina kiire.

Kerro ja keskustele

Minkälaisia kokemuksia sinulla on vanhuksena, omaisena tai hoitajana vanhusten palvelutaloista? Jäävätkö niissä vanhukset yksin? Mistä sinun mielestäsi yksinäisyys johtuu ja kuinka sitä voitaisiin helpottaa? Onko yksinäisyyden torjuminen omaisten, työntekijöiden vai kolmannen sektorin vastuulla?

Kerro esimerkkejä siitä, miten ongelma on onnistuttu ratkaisemaan.