Iäkkäitä kurittavaan viheliäiseen ripuliin toivotaan apua rokotteesta – haussa koehenkilöitä

Vihulias sairaalabakteerin aiheuttama ripulitauti halutaan saada kuriin. Clostridium difficile -bakteeri on erittäin yleinen ja ongelma varsinkin Suomen pohjoisissa sairaanhoitopiireissä, joissa tautitapauksia on muita alueita enemmän. Suomessa ja maailmalla etsitään vielä tuhansia koehenkilöitä ripulitautia ehkäisevään rokotetutkimukseen.

Kotimaa
Mies seisoo sairaalan vuodeosaston käytävällä.
Tommi Parkkinen / Yle

Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri on pitänyt viime vuoteen asti kyseenalaista kärkisijaa Clostridium-ripulitapauksissa. Vielä vuonna 2014 tapauksia oli Keski-Pohjanmaalla maan eniten, mutta nyt tunnelin päässä näkyy valoa: viime vuonna tartuntamäärät lähtivät laskuun.

– Enää emme ole tässä maan johtava sairaanhoitopiiri väestöön suhteutettuna, ja tapausmäärätkin, mikä on tietenkin kaikkein olennaisinta, ovat useammalla kymmenellä tapauksella tippuneet huippuvuodesta, kertoo Keski-Pohjanmaan keskussairaalan infektioyksikön ylilääkäri Marko Rahkonen.

Tällä hetkellä tilaston kärkipaikkaa pitävät Länsi-Pohjan ja Lapin sairaanhoitopiirit.

Keski-Pohjanmaalla tilanne alkoi parantua sen jälkeen, kun näytteiden analysointi siirrettiin takaisin omaan laboratorioon, mikä on nopeuttanut diagnoosia. Myös siivousta on tehostettu ja henkilökuntaa koulutettu.

Tauti tulee kalliiksi

Myös antibioottiripuliksi kutsuttu tauti on yleinen vitsaus – Clostridium difficile on Suomessa yleisin sairaalabakteeri, ja se aiheuttaa voimakkaan ripulin, korkean kuumeen ja elimistön kuivumista sekä usein vanhuksilla myös munuaisten vajaatoimintaa.

Sen hoito on lisäksi kallista. Yksi infektio maksaa karkeasti arvioiden yli 10 000 euroa.

– Antibioottiripulitapauksia on pääasiassa yli 65-vuotiailla, ja ymmärrettävästi heillä on monesti perussairauksia. Silloin infektiosta toipuminen vie aikaa ja kun sairaalahoitopäiviä tarvitaan enemmän, sitä kautta infektion hintalappu nousee suureksi, summaa ylilääkäri Marko Rahkonen.

Potilas istuu sairaalavuoteella.
Susanna Wacklin / Yle

Rokotteesta toivotaan apua, mutta koehenkilöitä tarvitaan

Ripulitaudin yleisyyden ja hoidon kalleuden takia ongelma halutaan ratkaista. Siihen on kehitetty rokote, jonka turvallisuutta ja tehoa tutkitaan parhaillaan. Vapaaehtoisia koehenkilöitä etsitään kuumeisesti.

– Tällä hetkellä kaikki kriteerit täyttävät pääsevät tutkimukseen mukaan, ja osallistuminen on tietenkin sillä tavalla tärkeää, että rokote saataisiin aikanaan markkinoille, sanoo Kokkolan rokotetutkimusklinikan vastuuhoitaja Marjo Niemelä.

Rokotetutkimuksessa (siirryt toiseen palveluun) on mukana maailmanlaajuisesti nyt noin seitsemäntuhatta koehenkilöä, mutta heitä tarvittaisiin vielä toinen mokoma lisää. Tutkimukseen voivat osallistua yli 50-vuotiaat leikkaukseen menevät potilaat tai sairaalahoidossa viimeisen vuoden aikana vähintään kaksi kertaa olleet ja antibioottihoitoa saaneet potilaat.

Rokotetta on tutkittu kaikkiaan jo kahdeksan vuotta, eikä haittavaikutuksia ole havaittu.

– Ainakin tähän asti tutkimukset ovat osoittaneet, että rokote on turvallinen. Näillekään henkilöille, joita on tähän mennessä rokotettu, ei ole tullut rokotuksesta mitään erikoisia sivuvaikutuksia. Ihan normaalit pistoskohdan reaktiot on ne yleisimmät, mitä siitä saattaa tulla, Niemelä kertoo.

Sairaanhoitopiirit yrittävät kitkeä bakteeria

Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa taistelu ripulitautia vastaan jatkuu, sillä uusi rokote on toiveissa saada käyttöön vasta muutaman vuoden päästä. Vaikka tilanne on sairaanhoitopiirissä parantunut huippuvuodesta 2014, oli viime vuonna ripulitapauksia vielä 132. Se on liikaa.

– Kyllä se on paljon, ja toivoisinkin, että me pääsisimme tautitapauksissa sinne sadan luokkaan. Silloin se alkaisi olla siedettävä luku, ylilääkäri Marko Rahkonen toteaa.

Yksi tärkeä askel bakteerin kuriin saamisessa on uusi terveyskeskussairaala. Tällä hetkellä varsinkin Kokkolan terveyskeskuksen puolella potilaiden eritystiloja on liian vähän ja siksi bakteeri pääsee leviämään helposti. Uusien tilojen rakentaminen saattaa alkaa Kokkolassa ensi vuonna, mikäli kaikki menee suunnitelmien mukaan.

Rahkonen kuitenkin muistuttaa, että myös itse ongelman aiheuttajaan pitää kiinnittää entistä paremmin huomiota: liiallinen antibiootin syönti on saatava kuriin.

– Vältetään turhaa antibioottikuormaa eli pyritään hoitamaan vain välttämättömimmät infektiot antibiooteilla, ja yritetään vetää hoitoajat mahdollisimman minimiin.