Turvapaikanhakijoiden autokuskin rikollisuudesta halutaan KKO:n ennakkopäätös

Syyttäjä haluaa korkeimman oikeuden linjaavan, syyllistyykö turvapaikanhakijoiden autoa ajava turvapaikanhakija laittoman maahantulon järjestämiseen. Lapin käräjäoikeus antoi viime viikolla tuomionsa ensimmäisistä tapauksista, joissa turvapaikanhakijat tulivat yhteisellä autolla itärajan yli, ja kuljettajaa syytettiin rikoksesta.

Kotimaa
Turvapaikanhakijoiden käyttämä auto Sallan rajanylityspaikalla 7.1.2016
Turvapaikanhakijoiden käyttämä auto Sallan rajanylityspaikalla 7.1.2016Tapani Leisti / Yle

Kihlakunnansyyttäjä Anita Haapakoski hakee ennakkopäätösperusteella valitusoikeutta suoraan korkeimpaan oikeuteen Lapin käräjäoikeuden viime viikkoisista tuomioista. Käytäntö vaatii syytetyn luvan, ja syytetty turvapaikanhakija on siihen suostunut.

Oikeus katsoi kahden autoa ajaneen turvapaikanhakijan syyllistyneen laittoman maahantulon järjestämiseen, mutta jätti heidät ilman rangaistusta, koska he olivat itsekin hyväksikäytön uhreja.

Syyttäjä on tyytymätön molempiin tuomioihin ja toisesta hän aikoo valittaa hovioikeuteen. Jos korkein oikeus ei anna valituslupaa toisessa tapauksessa, jää käräjäoikeuden tuomio voimaan.

Korkeimman oikeuden keskeinen tehtävä on antaa ennakkopäätöksiä sellaisista kysymyksistä, joihin laki ei anna selvää vastausta.

Haussa nopea ratkaisu juttupinoon

Syyttäjä Anita Haapakoski kertoo käsitelleensä viimeviikkoiset kaksi laittoman maahantulon järjestämis -syytettä niin sanotusti pikahaasteena.

Lapin rajavartiostolla on tutkinnassa jo yli 130 vastaavaa tapausta, jossa Lapin raja-asemille Sallaan ja Raja-Jooseppin tulleen turvapaikanhakijoiden autoa ajanutta turvapaikanhakijaa epäillään laittoman maahantulon järjestämisestä.

Suomen viranomaiset haluavat nyt linjaksen siihen, syyllistyvätkö kuskeina toimivat turvapaikanhakijat Suomen oikeuslaitoksen mielestä rikokseen.

Pyöräkielto toi uuden ongelman

Vielä syksyllä Suomeen pyrkineet turvapaikanhakijat ostivat Venäjän puolelta polkupyörän ja tulivat sillä rajalle, koska lain mukaan Suomen ja Venäjän rajaa ei voi ylittää jalan.

Lapin rajavartioston komentaja kielsi loppuvuodesta rajan ylittämisen pyörällä, minkä jälkeen turvapaikanhakijat ovat tulleet yhteisillä autokyydeillä rajan yli. Käytännössä joku turvapaikanhakija on ostanut auton ja kyytiin on tullut toisia turvapaikanhakijoita.

Lapin rajavartioston esitutkinnassa yksi syytteessä ollut turvapaikanhakija kertoi, että venäläiseltä viranomaiselta vaikuttanut henkilö ohjasi hänen autonsa kyytiin toisia turvapaikanhakijoita.