1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Valko-Venäjän oppositio tyrmistyi EU-päätöksestä – Miksi haluatte pelastaa Euroopan viimeisen diktatuurin?

Euroopan unioni poisti suurimman osan Valko-Venäjän vastaisista talouspakotteista. Maan opposition mukaan päätös antaa Valko-Venäjän johdolle vapaat kädet jatkaa toisinajattelijoiden painostamista.

Presidentti Aljaksandr Lukašenka on johtanut Valko-Venäjää itsevaltaisin ottein vuodesta 1994. EU kumosi helmikuussa Valko-Venäjän johtoa vastaan asetetut pakotteet. Kuva: Gennadiy Zhinkov / Pool / EPA

EU purki valtaosan pakotteista 15. helmikuuta. Joitakin matkustuskieltoja ja asevientikielto jäivät voimaan.

Presidentti Aljaksandr Lukašenkan itsevaltaisesti hallitseman Valko-Venäjän vastaiset pakotteet ovat olleet voimassa vuodesta 2004 alkaen ja niitä laajennettiin viimeksi vuoden 2010 presidentinvaalien jälkeen.

Matkustuskiellot ja varojen jäädytykset ovat koskeneet yli 170 valkovenäläistä, joiden EU katsoi syyllistyneen muun muassa vaalivilppiin ja opposition painostamiseen. Pakotelistalla on ollut myös sotateollisuusyrityksiä.

Yhtenä perusteena päätökselle on EU:n mukaan Valko-Venäjän ihmisoikeustilanteen paraneminen. Vankilassa istuneet Valko-Venäjän opposition edustajat vapautettiin juuri ennen viime syksyn presidentinvaaleja ja itse vaalit sujuivat ilman levottomuuksia. Oppositio boikotoi vaaleja.

Pelkkää geopolitiikkaa

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Arkadi Moshes pitää EU:n päätöstä pelkkänä geopolitiikkana.

Arkadi Moshes. Kuva: YLE

– Se on palkkio siitä, ettei Valko-Venäjä ole ollut täysin solidaarinen Venäjälle Ukrainan kriisissä ja on auttanut länttä kuljettamalla Venäjän vastapakotelistalle kuuluvia elintarvikkeita maan läpi Venäjälle, sanoo Moshes.

Vastaavanlaisia arvioita kuuluu myös muualta EU-alueelta.

EU:lle on edullista lieventää ankaraa suhtautumistaan yhteen Venäjän perinteiseen tukijaan eli Valko-Venäjään juuri nyt, kun Venäjä yrittää voimistaa omaa asemaansa maailmanpolitiikassa, sanoo brittilehti Guardianin haastattelema saksalaisen Marshall Fundin tutkija Joerg Forbrig.

– Valko-Venäjä on EU:lle pienempi paha, sanoo Forbrig.

Oppositiopoliitikko Vladimir Nekljajev sanoo Ylelle kirjeitse, että Valko-Venäjän johto on ottanut päätöksestä kaiken ilon irti.

Lukašenkan mukaan EU tunnusti virheensä

Valko-Venäjän oppositiolle EU-päätös oli täystyrmäys.

Vladimir Nekljajev. Kuva: YLE

Pitkään vankilassa istunut oppositiopoliitikko Vladimir Nekljajev sanoo Yle uutisille kirjeitse, että Valko-Venäjän johto on ottanut päätöksestä kaiken ilon irti.

– Se tulkitsee päätöstä niin, että EU on tunnustanut virheensä ja vihdoin nähnyt, että Valko-Venäjä onkin demokratia eikä diktatuuri, kertoo turhautunut Nekljajev Minskistä.

Nekljajev oli Lukašenkan vastaehdokas vuoden 2010 presidentinvaaleissa. Hänet pahoinpideltiin pahoin heti vaalien jälkeen ja tuomittiin pitkään vankilatuomioon mellakan järjestämisestä. 

Nekljajev muistuttaa, että vaikka poliittiset vangit on sittemmin vapautettu, heidän mainettaan ei ole palautettu. Minskissä on Nekljajevin mukaan parhaillaankin menossa oikeudenkäyntejä toisinajattelijoita vastaan. 

Onneton päätös

Puolassa maanpaossa oleva oppositiojohtaja Andrei Sannikov puhuu onnettomasta päätöksestä, jolla on vain kielteisiä vaikutuksia Valko-Venäjän kansalle.

Andrei Sannikov. Kuva: Tatyana Zenkovich / EPA

– Miksi EU halua pelastaa Euroopan viimeisen diktatuurin sen sijaan, että se auttaisi Valko-Venäjän kansaa, kysyy Sannikov nettisivuillaan.

Myös Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Arkadi Moshes pitää ratkaisua huonona.

– Se antaa Valko-Venäjän johdolle vapaat kädet jatkaa toisinajattelijoiden painostusta eikä sen tarvitse tehdä mitään liberaaleja uudistuksia, sanoo Moshes.

YK:n erikoisedustajana Valko-Venäjästä raportoiva Miklós Haraszti on kertonut lukuisista kansalaisten perusoikeuksien loukkauksista syksyn vaalien jälkeen. Toisinajattelijoita on muun muassa pahoinpidelty ja tuomittu erilaisiin rangaistuksiin esimerkiksi osallistumisesta mielenosoituksiin.

EU väsyy myös Venäjä-pakotteisiin

Arkadi Moshes ennusti jo viime syksynä, että EU tulisi purkamaan Valko-Venäjän vastaiset pakotteet. Hänen mukaansa pakotteet eivät ole olleet täysin tehottomia, mutta niillä ei kuitenkaan ole ollut ratkaisevaa vaikutusta sen enempää Valko-Venäjän kuin Venäjänkään politiikkaan.

– Valko-Venäjän kohdalla EU väsyi pakotteisiin viidessä vuodessa ja purki ne itse, sanoo Arkadi Moshes.

Venäjän tarvitsee hänen mukaansa vain odottaa, että EU purkaa itse nekin pakotteet, mahdollisesti jopa ripeämmin kuin Valko-Venäjän pakotteet.