Alkoholilainsäädännön uudistus on tuomassa vapauksia juomien kotivalmistukseen – tislaus pysyy silti luvanvaraisena

Jatkossa jopa pelkästä perunasta tai viljasta saisi käyttämällä tehdä kaikenlaisia alkoholijuomia omiin tarpeisiin.

Kuva: Pertti Huotari / Yle

Alkoholilainsäädännön uudistuksen pohjaesitykseen sisältyy useita juomien anniskeluun, myyntiin ja valmistukseen liittyviä muutoksia.

Muun muassa ravintoloiden anniskeluoikeuksien A, B ja C -luokittelusta, eli käytännössä jaosta keskioluet, viinit ja väkevät salliviin lupiin, on tarkoitus luopua.  Jatkossa olisi vain yksi, kaikenvahvuisten juomien anniskeluoikeudet antava lupatyyppi.  Lievennyksiä olisi tulossa ravintoloiden aukioloaikojen säätelyyn.

– Paketin pitäisi mennä lausunnoille maalis-huhtikuun vaihteessa, sanoo johtaja Kari Paaso sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Myös Alkon myymälät voisivat olla arkisin auki kello 21:een saakka. Sen sijaan vähittäiskaupan alkoholin myyntiaikoja ei todennäköisesti laajenneta nykyisestä, vaikka myymälöiden aukioloajat ovatkin muutoin liikkeiden itsensä päätettävissä.

Osana normien purkua säädöksistä aiotaan poistaa myös useita asetuksia. Jäljelle jäävistäkin on tarkoitus siivota kuolleiksi kirjaimiksi  muuttuneita kohtia pois.

– Meillä on valtavasti säätelyä Alkon ajalta 1932 lähtien. Kuvaavaa on, että siinä on 14 asetusta, Paaso toteaa.

Esimerkiksi nykyisessä alkoholijuomista ja väkiviinasta annetussa asetuksessa on yksityiskohtaisesti määrätty, mistä aineksista juomia on ollut luvallista kotioloissa käymisteitse tehdä.

Sen mukaan muita mietoja alkoholijuomia kuin olutta kotitaloudessa valmistettaessa on saanut raaka-aineina käyttää vain tuoreita tai kuivattuja hedelmiä, marjoja, rypäleitä tai raparperia sekä aromia antavia kasvinosia, ei kuitenkaan viljaa eikä siitä valmistettuja tuotteita.

Valmistuksen on pitänyt myös tapahtua niin, että sanotut raaka-aineet tai niiden käymisen yhteydessä syntyneet maku- ja aromiainekset ovat juomassa selvästi havaittavissa.

Uusi säädös olisi huomattavasti yksinkertaisempi.

– Siinä vain todettaisiin, että jokainen saa valmistaa käymisteitse sen mukaan kuin haluaa, Paaso tiivistää.

Sen sijaan vuodelta 1866 peräisin olevaa viinan kotipolttokieltoa ei olla lieventämässä.

– Peruslähtökohta on se, että kotona ei saa tislata edelleenkään, Paaso kertoo.

Lupia kotona tislaamiseen ei voitaisi myöntää jatkossakaan edes hakemuksesta.

Myös kaupallinen juomien valmistus olisi luvanvaraista – kuten nykyäänkin.

–  Alkoholijuomien ja väkiviinan valmistusluvanhaltijoita oli viime vuoden lopussa 116. Näistä 10:llä on lupa valmistaa tislattuja alkoholijuomia, mutta puolet näistä eivät tislaa itse vaan ostavat alkoholinsa muilta valmistajilta, kertoo ylitarkastaja Markku Keskimäki sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvirasta.

Valvira voi myöntää väkiviinan tai alkoholijuomien valmistusluvan rekisteröityneelle elinkeinonharjoittajalle tai yhteisölle. Tislauksen tiukkaa säätelyä on perusteltu myös sillä, että prosessissa syntyy viinan ohella myrkyllistä metyylialkoholia eli metanolia. 

– Kotipolttaja ei voi tietää, onko hänen tisleessään metanolia. Metanolipitoisuus täytyy tutkia laboratoriossa, Keskimäki varoittaa.