1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Jörn antoi suomalaiskasvot epilepsialle kansainvälisellä sivustolla: " Huomasimme äkkiä, että minä olin netissä"

Vaimon valokuvausharrastus johti Jörn Sundströmin tarinan kansainväliselle Epilepsy-sivustolle. Jörnin valokuvan jälkeen sinne haluttiin myös hänen tarinansa.

Kuva: Susanna Wacklin / Yle

Kiinteistövälittäjänä Kokkolassa työskentelevän Jörn Sundströmin epilepsia havaittiin jo lapsena. Sairaus on pysynyt aikuisiällä lääkityksen avulla hyvin kurissa. Sundström luonnehtiikin itseään terveeksi.

 – Tietenkin minulla on epilepsia, mutta se on näkymätön sairaus. Voisi ehkä sanoa näin.

Hän sanoo tottuneensa elämään sairautensa kanssa, nuorenakin se tuntui normaalilta.  Kaverit tiesivät asiasta ja sen kanssa oltiin sinut.

– Nuorempana kohtauksia oli noin kerran vuodessa. Teini-iässä erityisesti. Kun olin kasvuiässä, niin lääkityksen määrä ei varmaan tahtonut pysyä mukana.

Yhdessä välissä jo luultiin, että koko tauti on kadonnut. Lääkityksen lopettamisestakin puhuttiin.

– Oli ala-asteella ja silloin meni neljä vuotta, että ei ollut yhtään kohtausta. Silloin ajateltiin, että se oli lapsuusajan epilepsia. Kaikki oli ok.

Kaikki ei kuitenkaan ollut ok. Kun Jörn oli yläasteella koulussa tuli kohtaus.

 – Silloin ajattelin että tämä on realiteetti. Näin on, sairaus ei ole poistunut. Minulla on epilepsia ja sen kanssa täytyy elää. Niin olen aina tehnyt.

Viimeinen kohtaus 8 vuotta sitten

Jörn Sundström sai ajokortin 21-vuotiaana, sen jälkeen epilepsiakohtauksia on ollut yhä harvemmin, vain muutama. Nyt viimeisestä on kulunut 8 vuotta. Hän sanoo, että lääkitys on suunnilleen sama kuin nuoruudessa.

Englanninkielisessä Epilepsia stories-kokonaisuudessa Jörn Sundström oli ainoa suomalainen. Hänen tarinansa päätyi internetiin sen jälkeen, kun vaimo oli osallistunut sivustolla olleeseen valokuvakilpailuun.

Jutussa kerrotaan siitä, kuinka vaikeaa on olla kohtausten jälkeen. Mieliala on matalalla ja pettymys painaa.  Nyt Sundström sanoo, että hän ei maalaisi kuvaa liian synkäksi.

 – Kenellä tahansa on mieliala alhaalla, jos tulee takapakkia, on se sitten sairaus tai jokin muu asia elämässä. Minultakin meni kahdeksan vuotta sitten ajokortti puoleksi vuodeksi. Tottakai sellainen vaikuttaa, miettii miten pärjää työssä, jossa tarvitsee autoa.

Hän sanoo miettineensä erilaisia keinoja ja asia ratkesi niin, että vaimo ryhtyi osin autonkuljettajaksi. Toinen ratkaisu oli polkupyörä.

– Kokkola on pieni kaupunki, pyörällä pääsee hyvin.Tosin joutui vähän selittelemään autolla tapaamiseen tulleille asiakkaille. Piti sanoa, että ei ole kortti hyllyllä ja mistä on kyse.

Tänään Jörn Sundström sanoo katsovansa positiivisesti eteenpäin. Epilepsia ei istu apinana hänen harteillaan.

– Tiedän, että kerran on ollut aika, että ei ole ollut ajokorttia. Nyt minulla on sellainen tilanne, että vaikka nyt tulisi kohtaus, entä sitten. Minä sen kanssa pärjään. Minulla on hyvä perhe, vaimo, joka voi olla kuljettajana. Minulla on hyvä työpaikka, jossa asiat järjestyvät. Ja pyörällä pääsee liikkumaan.

Voit lukea Jörnin englanninkielisen tarinan täältä. (siirryt toiseen palveluun)