yle.fi-etusivu

Saarihakkuut jäämässä vähiin – tukkirekalla ei mitään asiaa

Metsäkoneiden saaminen saarikohteisiin on vaikeaa tänä talvena. Esimerkiksi Pohjois-Savossa metsäyhtiöt ovat teettäneet jääteitä. Raskas kalusto vaatii vahvaa jääkerrosta ja ainakin osa suunnitelluista hakkuista uhkaa siirtyä eteenpäin.

talous
Moto lastaa puita.
Pertti Huotari / Yle

Lauhat talvet ovat vähentäneet metsäyhtiöiden saarihakkuukohteita takavuosista. Jäätietä pitkin puuta hakeva tukkirekka tarvitsee jäätä jopa 1,20 metriä, metsätraktori vähintään 80 senttimetriä.

Stora Ensolla on esimerkiksi Pohjois-Savossa suunnitteilla muutamia saarihakkuita tänä talvena. Yhtiön suunnitelmissa on tehdä hakkuita Suonenjoella Jouhteninen-järvellä ja Kuvansi-järvellä.

Molempiin paikkoihin on jäädytetty jäätietä metsätraktoria varten. Tukkirekalla jäälle ei ole mitään asiaa tänä talvena, sillä jäätä ei saada riittävästi.

Operaattori Jari Kuonanoja Stora Enson Varkauden tiimistä arvioi, että metsäyhtiöiden kiinnostus ostaa puuta jäätietä vaativilta saarikohteilta hiipuu kun sääolot voivat viivästyttää hakkuita jopa useita vuosia. Jäätien jäädyttäminen nostaa myös korjuukustannuksia.

Saarikohteet vaativat pakkasia jo marras-joulukuussa

Metsäyhtiöiden toiveissa olisi päästä jäädyttämään jääteitä saarikohteisiin jo joulukuussa. Tällöin metsäkone pääsisi töihin jo tammikuussa ja työt saataisiin tehtyä hyvissä ajoin ennen kevättä.

Savossa Stora Ensolla on tavoitteena saada puuta saarista tämän talven aikana myös Pieksämäen Naarajärveltä ja Rautalammin Niinivedeltä.

Myös Metsä Group on joutunut toistaiseksi odottamaan saarihakkuiden aloittamista Pohjois-Savossa. Yhtiöllä on ollut suunnitelmissa päästä hakkuutöihin Leppävirralla ja Suonenjoella.

Metsä Groupin Kuopion piiripäällikkö Hannu Karjula toivoo vielä kunnon pakkasia, että jääteitä saataisiin riittävän vahvoiksi. Karjulan mukaan jäätiet on saatava ajokuntoon parin viikon kuluessa, sillä muuten suunnitellut saarihakkuut jäävät tekemättä tänä talvena.

Karjula kaipaa entisajan kunnon talvia, jolloin pakkaset alkoivat jo marraskuussa. Myös viime talvena lauha sää pilasi saarihakkuita Pohjois-Savossa.

Isommilla järvillä saarissa voidaan tehdä metsätöitä myös kesäisin. Tällöin puut saadaan mantereelle proomukuljetuksilla.