1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Grahn-Laasonen torjuu lapsiasiavaltuutetun huolen koulujen säästöistä

Koulukiusaamisen ja syrjäytymisen torjumisesta, koulurauhasta, tasa-arvosta sekä yhdenvertaisuudesta ei tingitä pisaraakaan, ministeri vakuuttaa.

Sanni Grahn-Laasonen Kuva: Jussi Mankkinen

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) vakuuttaa, että oppilaitoksien on jatkossakin tehtävä suunnitelmat opiskelijoiden suojaamiseksi väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä osana opiskeluhuoltosuunnitelmaa.

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila on ilmaissut huolensa siitä, että hallituksen uudet säästöesitykset katkaisevat viime vuosien hyvän työn koulukiusaamisen ja väkivallan ehkäisemiseksi kouluissa. Hallitus on muuttamassa osana miljardin euron säästötavoitteita peruskoulujen ja lukioiden järjestyssäännöt jatkossa vapaaehtoisiksi.

Grahn-Laasosen mukaan oppilaitoksille ja opettajille on kasattu vuosien varrella paljon hallinnollisia, osin myös päällekkäisiä tehtäviä ja suunnitelmien laatimista. Osana hallinnon ja byrokratian purkamista joidenkin koulumaailman suunnitelmien ja sääntöjen laatimisvelvoitteesta luovuttaisiin, Grahn-Laasonen kertoo tiedotteessaan.

– Koulukiusaamisen ja syrjäytymisen torjumisesta, koulurauhasta, tasa-arvosta sekä yhdenvertaisuudesta ei tingitä pisaraakaan. Nämä tavoitteet ovat entistäkin vahvemmin sisällä syksyllä voimaan tulevissa uusissa opetussuunnitelmissa, ja niiden noudattaminen on kouluille velvoittavaa jatkossakin, Grahn-Laasonen toteaa.

Grahn-Laasosen mukaan kuntia ei kielletä tekemästä suunnitelmia, sääntöjä tai käyttämästä asiakirjoja johtamisen välineinä, jos ne ovat tarpeellisia.

Ministeri uskoo, että aikuisen läsnäolo estää kiusaamista ja järjestyshäiriöitä paremmin kuin mikään suunnitelma.

– Koulurauhaa turvataan läsnäololla, välittämisellä, tarkoilla silmillä ja herkillä korvilla.