1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Uudessa puhelimessa näkyi vieraan espoolaisnaisen sähköinen kalenteri – miten se oli mahdollista?

Toimittaja avasi uuden työkännykän, ja tajusi seuraavansa naisen kalenteria reaaliajassa. Tapaukselle löytyi yksinkertainen selitys, kertoo Yle Uutisten toimittaja Tero Koskinen.

Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Kävin vuosi sitten työpaikkani puhelinpisteessä hakemassa uuden Samsung-kännykän. Avasin pakkauksen ja menin puhelimen sähköiseen kalenteriin. Hämmästyin suuresti, kun siihen oli jo merkitty Essin synttärit, ullakon siivoamista ja seksuaalikasvatusta.

Kävi ilmi, että seurasin reaaliajassa uskonnollista nuorisotyötä tekevän espoolaisnaisen kalenteria. Päivityksiä naisen aikatauluun tuli reaaliajassa. Miten tämä oli mahdollista? Lukeeko joku minunkin kalenteriani?

Otin puhelimeeni ilmestyneestä kalenterista muutaman kuvan ja poistatutin kiusallisen ikkunan vieraan ihmisen elämään.

Mahdollisella tietoturvan aukolla olisi suuri yhteiskunnallinen merkitys. Päätin selvittää asian ja tehdä siitä jutun. Toimeen ryhtyminen siirtyi kerta toisensa jälkeen kiireellisempien uutisten tieltä. Hiljalleen koko asia unohtui.

Vuoden kuluttua istuin työpaikalla tyhjän Word-asiakirja edessä. Oli tullut hetki, jolloin mitään ei ollut työn alla. Päätin selvittää sähköisen kalenterin mysteerin. Vuotaako Googlen tietoturva? Olivatko operaattorin piuhat sekaisin? Myytiinkö työnantajalleni vanhoja puhelimia uusissa pakkauksissa?

Tartuin luuriin, ja soitin espoolaisnaiselle. Kerroin hänelle hämmästyttävän tarinani. Vielä jännittävämmäksi se kääntyi, kun kävi ilmi, että naisen esimies on samanniminen kuin minä.

Kyselin asiasta myös työpaikkani tietoturvasta vastaavilta. Kukaan ei osannut selittää tapausta.

Iltapäivällä sain espoolaisnaiselta tekstiviestin.

”Olen vahingossa jakanut kalenterini sinulle viime vuoden tammikuussa. Luulin jakavani sen esimiehelleni, jonka sähköpostiosoite on lähes sama kuin sinulla. ”

Mysteeri ratkesi kertaheitolla. Google ehdottaa kalenteria jakavalle vastaanottajaa. On erittäin suuri riski, että kalenterin jakaja epähuomiossa jakaa sen esimerkiksi pomon kaimalle.

Kannattaa olla tarkkana, kenelle kalenterinsa tai sähköpostiviestinsä jakaa.