Palkittu kuuro aktivisti: Motiivinani ovat ihmisoikeudet

Vuoden 2015 viittomakieliteko -palkinnon saanut Helsinkiläinen Merentie on työskennellyt vapaahehtoisena kuurojen turvapaikanhakijoiden kanssa.

Yle Uutiset viittomakielellä

Kuurojen Liitto myönsi Vuoden viittomakieliteko 2015 tunnustuspalkinnon Katja Merentielle. Merentie on luonut sosiaaliseen mediaan aktiivisen verkoston Suomeen saapuvien kuurojen turvapaikanhakijoiden tueksi. Samalla hän on toiminut sillanrakentajana viranomaisten, vapaaehtoisten ja turvapaikanhakijoiden välillä. Tämä työ sai Kuurojen Liiton hallituksen myöntämään Merentielle Vuoden viittomakieliteko 2015-palkiinnon. Merentielle palkinto toi hyvän mielen.

– Mahtavan hienoa saada palkinto tunnustuksena työlleni, jota arvostetaan.

Merentie on harrastanut kansalaisaktivismia vapaaehtoispohjalta. Perustana tälle työlle on hänen perustamansa Facebook-ryhmä. Yksi Merentietä auttavista vapaaehtoisista on irakilainen Amel Mohsen, joka toimii usein tulkkina.

– Katja on hyvin aktiivinen. Hän saa monet mukaan toimintaan. Hän pyysi aikoinaan apuani kuurojen pakolaisten kanssa, näin yhteistyömme alkoi. Toimimme työparina tulkkaustilanteessa. Hyvin on sujunut, Mohsen kehuu.

"Motiivinani ovat ihmisoikeudet"

Merentien auttamistyö alkoi puoli vuotta sitten Pasilan asemalla, kun Suomeen saapui irakilainen kuuro perhe. Siitä lähtien työmäärä on vain kasvanut, sillä Suomeen on saapunut turvapaikanhakijoina kaikkiaan jo 20 kuuroa aikuista ja 4 kuuroa lasta.

– Motiivinani ovat ihmisoikeudet. Jos emme tee mitään asialle, miten pakolaisten käy? Sitä en uskalla ajatella. He jäisivät yksin ilman tukea, eivätkä tietäisi oikeuksistaan esimerkiksi tulkkauspalvelujen saamisessa, Merentie kertoo. Hänen mukaansa on myös kuurojen lasten vanhempien etu, jos vanhemmat oppivat käyttämään tulkkauspalvelua.

– Pitää voida järjestää heille tulkkauspalveluja niin he tietävät sitten mitä vaatia. Meidän pitää opettaa ja neuvoa, että he eivät käyttäisi lapsia tulkkaamiseen. Näin on usein käynyt. Suomessa on koulutettuja tulkkeja.

Merentie haluaa omalla työllään varmistaa, että turvapaikanhakijoiden asema paranee.

– Jos jättäisimme pakolaiset oman onnensa nojaan, miten he sitten pärjäävät. Tätä en halua. Halusin vapaaehtoistyöhön heidän asemansa parantamiseksi, että sitten elämä hymyilisi, Merentie toteaa.