KHO puntaroi Hangon satamamakasiinin kohtaloa

Korkein hallinto-oikeus on tehnyt harvinaisen katselmuksen Hangossa. Kaupunginvaltuusto poisti Englannin makasiinin suojelumerkinnän asemakaavoituksen yhteydessä. Päätöksestä ovat valittaneet Hangon ympäristöyhdistys, ELY-keskus ja Museovirasto.

Kotimaa
Englannin makasiini Hangon Länsisatamassa.
Yle

HankoHangon Länsisatamassa oli perjantaina harvinaisia vieraita, sillä Korkein hallinto-oikeus tekee katselmuksia vain silloin tällöin. Esimerkiksi viime vuonna niitä oli kaksi: Helsingissä ja Taivalkoskella.

Tällä kertaa KHO:n arvioitavana on Länsisatamassa sijaitsevan Englannin makasiinin suojeluarvo. Kaupunki on poistanut rakennuksen suojelumerkinnän alueen asemakaavoituksen yhteydessä vuonna 2013.

– Kyseisen asemakaavan päätavoite on Länsisataman toimintojen kehittäminen Hangon pääsatamana. Sekä taloudellisista että toiminnallisista syistä se on aivan mahdoton yhtälö, että tämä makasiini on tässä, kaupungingeodeetti Kukka-Maaria Luukkonen huomauttaa.

ELY ja Museovirasto: Rakennus on osa kulttuuriympäristöä

Helsingin hallinto-oikeuden kertaalleen kumoamasta asemakaavapäätöksestä ovat valittaneet Hangon ympäristöyhdistys, Uudenmaan ELY-keskus ja Museovirasto. Kaikkien tahojen edustajat olivat paikalla myös KHO:n katselmuksessa.

– Me pidämme tätä rakennusta tärkeänä, koska se on osa valtakunnallisesti merkittävää kulttuuriympäristöä ja makasiini on nimenomaan aivan olennainen osa tätä kokonaisuutta, ylitarkastaja Henrik Wager valottaa ELY-keskuksen kantaa.

– Englannin makasiini on kaupunkikuvallisesti hyvin merkittävä rakennus ja se on säilytettävä siksi, koska tältä alueelta on niin paljon jo menetetty, Museoviraston intendentti Elisa Elharouny tähdentää.

Kumpikaan ei kuitenkaan kiistä rakennuksen surkeaa kuntoa.

Englannin makasiini Hangon Länsisatamassa
Yle

Sataman toimitusjohtajan Anders Ahlvikin mukaan makasiini seisoo ennemmin tai myöhemmin pettävien, yli sata vuotta vanhojen puuperustusten päällä.

Ahlvik arvioi, että perustusten korjaaminen on mahdotonta ilman rakennuksen purkamista. Kaupunki on selvittänyt myös makasiinin siirtoa, mutta sekin on osoittautunut ylitsepääsemättömäksi tehtäväksi.

KHO: Ratkaisu luvassa kevään aikana

Perjantain katselmuksessa kiistan osapuolet saivat kommentoida kohdetta vapaasti, mutta KHO:n edustajat eivät ottaneet asiaan vielä kantaa.

– Tämän tilaisuuden on tarkoitus helpottaa KHO:n päätöksentekoa. Katselmuksen jälkeen meidän pitäisi olla valmiita antamaan ratkaisumme. Tarkkaa päivämäärää ei ole, mutta kevään aikana päätös on tulossa, KHO:n hallintoneuvos Kari Kuusiniemi lupaa.