yle.fi-etusivu

Venäjällä toimiva liikemies Pekka Viljakainen: ”Venäjä ei uhkaa Suomea”

Venäjän hallituksen neuvonantajana toimiva liikemies Pekka Viljakainen uudistaa Venäjän jättiläismäistä postia. Viljakainen kehottaa pitämään politiikan ja talouden erillään toisistaan ja patistaa kehittämään taloussuhteita Venäjään maailmanpoliittisista myllerryksistä huolimatta.

Ulkomaat
Uutisvideot: Liikemies Pekka Viljakainen pitäisi vetäytymistä Venäjältä epäisänmaallisena
Uutisvideot: Liikemies Pekka Viljakainen pitäisi vetäytymistä Venäjältä epäisänmaallisena

Liikemies Pekka Viljakainen puhkuu intoa. Takana on Venäjän postin yhteyteen muodostetun postipankin ensimmäinen hallituksen kokous.

Postipankin perustaminen on pitkälti Venäjän postin ainoana ulkomaalaisena hallitusjäsenenä toimivan Viljakaisen lobbaustyön ansiota.

– Kun ajat ovat vaikeat, niin silloin pystyy tekemään isojakin uudistuksia, luonnehtii Viljakainen muutosta, joka tuo pankkipalvelut 40 000 postikonttoriin ympäri Venäjää.

Öljyn maailmanmarkkinahinnan romahdus pakottaa Venäjän tehostamaan talouttaan ja etsimään uusia tulonlähteitä.

Viljakaisen mukaan perusinfrastruktuuri on suhteellisen hyvässä kunnossa, mutta yrityskulttuuria tulee uudistaa voimakkaasti. Erityisesti valtionyhtiöiden toiminnassa on paljon parannettavaa.

Suomalaisen liikemiehen rooli Venäjällä kiteytyy talouden modernisointiin. Postin lisäksi Viljakainen toimii Venäjän hallituksen neuvonantajana ja on tiivisti kehittämässä Moskovan kylkeen rakentuvaa Skolkovon startup-kylää.

Rohkeasti Venäjälle pakotteista huolimatta

Venäjän postipankin tukijalkana toimiva VTB-pankki päätyi toissavuonna EU:n ja Yhdysvaltain pakotelistalle.

Viljakaisen mukaan Venäjän toiseksi suurimmalle pankille määrätyt pakotteet eivät vaikuta suoranaisesti postipankin tai startup-yritysten toimintaan. Rahoitussanktioiden vaikutusta hän pitää yleisesti merkittävänä suurissa investoinneissa.

Koetan suhtautua Venäjään pragmaattisesti.

Pekka Viljakainen

Viljakainen kannustaa suomalaista elinkeinoelämää keskittymään suurvaltapolitiikan sijaan talouteen, sillä elämä soljuu Venäjällä eteenpäin samalla tavalla kuin aiemminkin. Venäjän todellisuuteen tulee tutustua itse ja huomiota on kiinnitettävä henkilösuhteisiin.

– Mielestäni suomalaiset ovat olleet siinä laiskoja ja ehkä pelokkaitakin. Tilanne ei ole niin paha, miltä se näyttää, kun lukee iltapäivälehtiä. Koetan suhtautua Venäjään pragmaattisesti, Viljakainen sanoo.

Toimivat taloussuhteet kanssakäymisen perusteena

Krimin valloitus, Ukrainan sota ja Syyrian taistelut ovat saaneet Venäjän ja lännen välit kiristymään äärimmilleen. Myös Suomessa Venäjään suhtaudutaan entistä varautuneemmin.

Retoriikan koventumisesta huolimatta Viljakainen ei pelkää Venäjää, vaikka normaaliin varovaisuuteen onkin syynsä.

– Suurvalta on suurvalta, ja Suomella on omat vahvuutensa. Ison karhun vieressä on elettävä niin kuin ison karhun vieressä eletään, Viljakainen tiivistää.

Viljakainen kertoo joidenkin Suomessa pitävän hänen toimiaan jopa epäisänmaallisina. Itse liikemies pitää kuitenkin toimivia taloussuhteita Suomen ja Venäjän välisen kanssakäymisen perustana.

– On ne sitten startup-yrityksiä tai sijoituksia, niin mielestäni se on suurin tae sille, että Suomessa voidaan hyvin. Ajatus siitä, että vetäytyminen Venäjältä olisi tässä tilanteessa isänmaallista, on täysin päinvastainen omalle käsitykselleni asiasta, Viljakainen sanoo.