1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Amerikkalaiskirjailija Harper Lee on kuollut

Harper Lee sai kirjallisuuden Pulitzer-palkinnon vuonna 1961 esikoisteoksestaan Kuin surmaisi satakielen.

Presidentti George W. Bush luovutti Harper Leelle Presidential Medal of Freedom -mitalin vuonna 2007. Kuva: Shawn Thew / EPA

Pulitzer-palkittu amerikkalaiskirjailija Harper Lee on kuollut, hänen kustantajansa HarperCollins kertoi The New York Timesille (siirryt toiseen palveluun). Uutistoimisto Reuters sai tiedolle vahvistuksen Leen kotikaupungin Monroevillen kaupunginvirastosta.

Lee oli kuollessaan 89-vuotias. Hänen esikoisteoksensa Kuin surmaisi satakielen ilmestyi vuonna 1960 ja oli jättimenestys. Lee sai teoksesta kirjallisuuden Pulitzer-palkinnon vuonna 1961.

_Kuin surmaisi satakielen _on käännetty yli 40 kielelle ja sitä on myyty yli 40 miljoonaa kappaletta. Kirjasta tehtiin tuoreeltaan myös elokuva, joka voitti kolme Oscar-palkintoa.

Kun Yhdysvaltain kongressin kirjasto selvitti vuonna 1991, millä kirjoilla on ollut suurin merkitys ihmisten elämiin, Kuin surmaisi satakielen jäi kakkoseksi vain Raamatulle.

Toinen kirja yllätti kirjallisuusmaailman

Harper Leen toinen kirja Kaikki taivaan linnut ilmestyi viime vuonna. Se oli valtava yllätys ja kirjallisuustapaus, sillä Leen ei uskottu julkaisevan enää mitään – olihan esikoisteoksesta kulunut jo yli 50 vuotta.

Leen on kerrottu kirjoittaneen _Kaikki taivaan linnut _-teoksen käsikirjoituksen jo 1950-luvulla, mutta se oli ollut kadoksissa vuosikymmenet. Kirjan ilmestymisen aikaan esitettiin myös epäilyjä siitä, oliko Lee riittävän hyvässä kunnossa hyväksyäkseen sen julkaisun.

Lee tunnettiin julkisuuden välttelystään. Vielä esikoisteoksensa ilmestyessä Lee antoi haastatteluja ja piti puheita, mutta sitä mukaa kun hänen kirjastaan tuli yhä kuuluisampi, hän vetäytyi enemmän ja enemmän syrjään. Viime vuotensa Lee asui kotiseudullaan Alabamassa.