Koe uusi yle.fi

Vanhoihin miinalauttoihin puhalletaan uutta henkeä Uudessakaupungissa

Puolustusvoimien mittava tilaus toi kaivattuja töitä Uudenkaupungin Työveneen telakalle. Toimitusjohtaja Harri Putro kertoo, että euron kurssi vaikeuttaa kilpailua ulkomaisten toimijoiden kanssa.

talous
Merivoimien alus Pansio.
Merivoimien alus Pansio.Kalle Mäkelä / Yle

Uudenkaupungin Työveneen telakalla ei tarvitse pelkästään kolata lunta, sillä töitä riittää. Tästä telakka saa kiittää puolustusvoimia, jolta tuli mittava tilaus kolmen miinalautan korjaamiseksi.

Näihin mahtuu täysperävaunurekka, pari miehistönkuljetusvaunua tai komppaniallinen miehiä.

Rami Keinänen

Telakan toimitusjohtaja Harri Putro kertoo, että suuri tilaus tuo mukanaan haasteita. Pansio-luokan alukset rakennetaan monilta osin lähestulkoon kokonaan uudestaan.

– Vanhat alukset puretaan ja tekniikkaa uusitaan. Tässä tarvitaan paljon kaikenlaista erikoisosaamista sekä teräs- että elektroniikkapuolelta, Putro sanoo.

– Muun muassa kaikki merenkulkujärjestelmät uusitaan. Myös sisustusta ja varustusta uusitaan, jatkaa toimialapäällikkö Rami Keinänen Puolustusvoimien logistiikkalaitokselta.

Ensimmäisen aluksen korjaustyöt on määrä saada valmiiksi kesään mennessä.

Pansio-luokan aluksia kannattaa päivittää

1990-luvulla rakennetut miinalautat ovat olleet kovassa käytössä. Miinoitustehtävien lisäksi alukset soveltuvat muun muassa raskaisiin merikuljetuksiin.

Jos tilausta ei olisi tullut, niin telakalla kolattaisiin varmaan lunta.

Harri Putro

– Niihin mahtuu täysperävaunurekka, pari miehistönkuljetusvaunua tai komppaniallinen miehiä, Rami Keinänen laskee.

Puolustusvoimilla on meneillään Laivue 2020 -hanke, jonka tavoitteena on korvata vanhenevaa taistelukalustoa. Keinäsen mukaan tämä ei koske Uudenkaupungin Työveneen telakalla remontoitavia Pansio-luokan aluksia, joiden käyttöikää halutaan pidentää 2030-luvun puoliväliin.

– Hanke koskee lähinnä avomerimiinoitusta. Pansio-luokan alukset on tehty ennen kaikkea miinoittamaan saaristoa ja rannikko-olosuhteisiin.

Toiveissa lisää tilauksia kotimaan toimijoille

Toimitusjohtaja Harri Putro on tyytyväinen telakan uudesta tilauksesta.

– Tämä on hyvin tärkeää. Yleensäkin kotimaan tilaukset antavat peruskuorman telakallemme. Jos tilausta ei olisi tullut, niin telakalla kolattaisiin varmaan lunta, hän naurahtaa.

Miinalautta Pansio peruskorjattavana Uudenkaupungin Työveneen telakalla.
Pansio-luokan alukset soveltuvat muun muassa miinoitus- ja kuljetustehtäviin.Lassi Lähteenmäki / Yle

Putro myöntää, että telakalla on eletty vaikeita aikoja. Hän toivoo, että valtio ohjaisi enemmän tilauksia kotimaisille toimijoille. Suurimpia tilauksia pitää kuitenkin kilpailuttaa ympäri Eurooppaa.

– Euron kurssi suhteessa esimerkiksi Ruotsin ja Norjan kruunuihin on kovin vahva. Silloin meidän hintamme ovat viennissä korkeampia, ja on vaikea saada kauppaa. Myös tämän maan työvoimakulut tuovat haastetta, Putro toteaa.