Brexit-huippukokous repesi kahtia

Osa EU-maista väittelee yhä Britannia-sopimuksesta. Samaan aikaan Saksan johdolla käydään vakavia keskusteluita Schengenin tulevaisuudesta.

Ulkomaat
Britannin pääministeri David Cameron
Britannin pääministeri David Cameron on käynyt tiiviita kahdenvälisiä neuvotteluita pitkin päivää.Dylan Martinez/EPA

Euroopan maiden pääministerit istuvat toista vuorokautta Brysselissä neuvottelemassa. Sopimus Brexitin eli brittien EU-eron välttämisen ehdoista piti alun perin solmia englantilaisella aamiaisella perjantaina. Aamiaisajan mentyä ohi puhuttiin brunssista, sitten myöhäisestä lounaasta.

Tällä tietoa keskustelujen odotetaan huipentuvan Suomen aikaa perjantaina kello 21 alkavalla illallisella. Brexit-keskustelujen lisäksi Brysselissä käydään nyt yhtä aikaa vakavia keskusteluita pakolaiskriisistä ja vapaan liikkuvuuden Schengen-alueen tulevaisuudesta.

Iso-Britannian paperien kirjoittaminen on jämähtänyt lukuisiin neuvotteluihin yksityiskohdista. Itä-Euroopan maat ja britit vääntävät kättä sosiaalitukien leikkaamisesta ja lapsilisistä.

Ranskankieliset maat ja britit kiistelevät edelleen siitä, miten kukin ymmärtää unionin yhä syvenevän yhteistyön mahdollisuuden tai velvoittavuuden.

Saksa ärtyi Itävaltaan

Tärkeämpi keskustelu on sen sijaan kehittynyt muuttoliikekriisin ympärille. Saksa ja Itävalta ovat ajautuneet vakavaan väittelyyn siitä, voiko Itävalta ottaa vain ilmoittamansa 80 turvapaikanhakijaa päivittäin ja antaa muiden kulkea läpi Saksaan. Saksa ja Itävalta ovat tähän asti pelanneet pakolaiskriisissä yhteen, mutta nyt välit ovat tulehtuneet.

Kreikka taas pelkää edelleen joutuvansa eristetyksi, jos Itä-Euroopan maat eivät päästä turvapaikanhakijoita kulkemaan Balkanille.

Ratkaisut saatetaan koplata yhteen

Kreikka on pitänyt auki mahdollisuutta, että se estää Brexit-sopimuksen hyväksymisen, jos ei saa takeita siitä, että maata ei jätetä yksin pakolaiskuorman alle.

Jo eilen Euroopan maat hyväksyivät yhteisen lausuman, että mihinkään maahan ei anneta syntyä humanitääristä kriisiä ja yhteinen ratkaisu on löydyttävä. Se ei kuitenkaan näytä vakuuttaneen sen enempää Saksaa kuin Kreikkaa muiden yhteistyöhalusta.

Diplomaattilähteen mukana on vielä vaikea arvioida, käyttääkö Kreikka veto-oikeuttaan neuvottelupöydässä, sillä viime aamuyöstä lähtien on käyty vain kahdenvälisiä neuvotteluita. Kokouspöytään päästään vasta illalla.

Jos Brexit-sopimus ja Schengen-kysymys koplataan yhteen, neuvotteluista saattaa tulla todella vaikeat.