Hangon maihinnousuharjoitus osa Yhdysvaltojen johtamaa massiivista sotaharjoitusta

Puolustusministeri Jussi Niinistö kertoi perjantaina blogissaan lyhyesti kohutuista amerikkalaisharjoituksista. Eduskunnan puolustusvaliokunta sai eilen torstaina vasta osan haluamistaan tiedoista.

politiikka
Jussi Niinistö.
Jussi Niinistö.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) myöntää blogissaan (siirryt toiseen palveluun), että kahdenvälinen harjoitusyhteistyö Suomen ja Yhdysvaltojen välillä lisääntyy tänä vuonna.

Entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) kertoi eduskunnan kyselytunnilla viikko sitten, että presidentin ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisessa valiokunnassa oli päätetty Ukrainan kriisin puhjettua, että Suomi jatkaisi kansainvälisiä sotaharjoituksia aiempaan malliin, muttei osallistuisi sellaisiin harjoituksiin, jotka voitaisiin tulkita Suomen muuttuneeksi linjaksi.

– Emme osallistu sellaiseen kansainväliseen harjoitustoimintaan, joka muuttuneessa tilanteessa on saanut toisen luonteen ja voidaan tulkita toisella lailla ja näyttää siltä, että Suomi olisi jollain tavoin muuttanut perustavaa turvallisuuspoliittista linjaansa, Tuomioja sanoi kyselytunnilla runsas viikko sitten.

Niinistö kertasi blogissaan julkisuudessa jo olleet Karjalan lennoston yhteisharjoitukset Yhdysvaltojen kansalliskaartin hävittäjälaivueen kanssa. Julki ovat aiemmin tulleet myös maavoimien harjoitukset, joihin osallistuu 20 amerikkalaista panssaroitua Stryker-miehistönkuljetusajoneuvoa.

Kymmeniä aluksia ja koneita merellä ja ilmassa

Sotaharjoitusyhteistyön uusin avaus on kesäkuussa järjestettävä Hankoniemen maihinnousuharjoitus. Suomi on osallistunut näihin Yhdysvaltojen johtamiin Baltops-harjoituksiin aiemminkin, mutta tänä vuonna osa siitä toteutetaan Suomen alueella.

Kyse on massiivisesta harjoituksesta, johon osallistuu 20 maata, 35 merialusta ja 70 ilma-alusta.

Ministeri Niinistö ei vielä kertonut, minkä verran ulkomaisia sotilaita nähdään Hankoniemellä.

Salamyhkäisyys sotaharjoitusten ympärillä on suivaannuttanut eduskunnan ulko- ja puolustusvaliokunnan jäseniä. Ministeri Niinistö ja puolustusvoimien edustajia kävi torstaina valiokunnan kuultavana. Ajanpuutteen vuoksi kaikkiin kysymyksiin ei saatu vastauksia ja kuulemista jatketaan ensi viikolla. Puolustusministeri Niinistö vastasi arvosteluun blogissaan.

– On tärkeää, että kaikki keskeiset puolustuspolitiikkaa Suomessa valmistelevat tahot saavat riittävästi ja oikea-aikaisesti tietoa myös kansainvälisistä harjoituksista. Eduskunnan ulko- ja puolustusvaliokuntien tietotarpeet on tältäkin osin otettava huomioon, Niinistö kirjoittaa.