1. yle.fi
  2. Uutiset

43 vuotta eristyssellissä viettänyt vanki vapaaksi Yhdysvalloissa

Mustiin panttereihin kuuluneen Albert Woodfoxin ennätyspitkä eristys lousianalaisessa vankilassa on päättynyt. Hän kiistää edelleen tappaneensa vanginvartijan vuonna 1972.

Ulkomaat
Albert Woodfox.
Albert Woodfox kuvattuna kesäkuussa 2015.AFP / Amnesty International

Viimeinen niin sanotusta "Angolan kolmikosta", Albert Woodfox, on päässyt vapaaksi. Hän vietti vankilassa Lousianassa 43 vuotta.

Suurimman osan tuosta ajasta hän on istunut muutaman neliön kokoisessa sellissä. Hän on Yhdysvalloissa pisimpään eristyksissä pidetty vanki.

Woodfox vapautettiin 69-vuotissyntymäpäivänään. Hän kiistää edelleen syyllistyneensä raskaan tuomion tuoneeseen vanginvartijan surmaamiseen vankilamellakan yhteydessä.

Uusi oikeudenkäynti mahdollinen

Vapauttamisen mahdollisti se, ettei hän enää vaadi syytteistä luopumista. Toisin sanoen hän on valmis vastaamaan, mikäli joku haluaa nostaa uuden oikeusjutun vuoden 1972 tapahtumista.

Angolan kolmikkona tunetut Woodfox, Robert King ja Herman Wallace olivat 1960- ja 70-luvulla afroamerikkalaisten oikeuksia ajaneen Mustat pantterit -järjestön jäseniä. He joutuivat vankilaan aseellisesta ryöstöstä ja osallistuivat siellä syttyneeseen kapinaan.

King vapautettin vuonna 2001 ja Wallace 2013. Wallace kuoli pian sen jälkeen syöpään.

Lähteet: Reuters, AFP

Lue seuraavaksi