1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. USA:n presidentinvaali

Trump: Applen tuotteet on asetettava boikottiin

Presidenttiehdokas Donald Trump on kehottanut kuluttajia boikotoimaan Applen valmistamia tuotteita, kunnes yhtiö suostuu murtamaan iPhonen salauksen.

USA:n presidentinvaali
Republikaanien ehdokas Donald Trump puhui kannattajilleen Myrtle Beachissa, Etelä-Carolinassa 19.2. 2016.
Republikaanien ehdokas Donald Trump puhui kannattajilleen Myrtle Beachissa, Etelä-Carolinassa 19.2. 2016.Richard Ellis / EPA

Republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump vaatii nyt kansalaisia boikotoimaan ohjelmistoyhtiö Applea, joka on joutunut kiistaan Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n kanssa.

Trump sanoi vaalikiertueellaan Etelä-Carolinassa, että Applen tuotteiden hankkimista tulisi välttää niin kauan, kunnes yhtiö antaa puhelimen salaustiedot viranomaisille.

Applen ja FBI:n kiista alkoi Kalifornian San Bernardinossa tapahtuneen joukkosurman jälkeen. Oikeus on määrännyt yhtiön auttamaan FBI:ta murtautumisessa toisen ampujan puhelimen tietoihin. Apple ei kuitenkaan suostu yhteistyöhön. Sen mielestä puhelimen pääsykoodin murtava ohjelmisto tai muu tekninen toteutus olisi vakava tietoturvariski.

Aseistautunut pariskunta surmasi 14 ihmistä San Bernardinossa, Kaliforniassa joulukuun alussa. Tapausta tutkitaan terroritekona.

Donald Trump on ilmoittanut, että hän itse aikoo lopettaa iPhonen käyttämisen ja vaihtaa Samsungin älypuhelimeen, kunnes Apple suostuu yhteistyöhön viranomaisten kanssa.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi