Britannian Cameron suosittelee briteille EU:ssa pysymistä – kansanäänestys odotettavissa kesäkuun lopulla

Pääministeri David Cameron aikoo kehottaa brittejä äänestämään EU:ssa pysymisen puolesta kansanäänestyksessä. Cameronin mukaan huippukokouksessa neuvoteltu sopu takaa Britannian erikoisaseman.

Ulkomaat
Britannian pääministeri David Cameron piti yöllä tiedotustilaisuuden Brysselissä.
Britannian pääministeri David Cameron piti yöllä tiedotustilaisuuden Brysselissä.EPA/JULIEN WARNAND

Pääministeri David Cameron puolusti perjantaina puolenyön jälkeen pitämässä tiedotustilaisuudessa tunnepitoisin lausein EU:n kanssa neuvoteltua sopua. Hänen mukaansa sopimus takaa Britannialle erityisaseman unionissa.

– Britannia on pysyvästi yhä läheisemmän liiton ulkopuolella eikä siitä koskaan tule eurooppalaisen supervaltion osaa. Maamme ei koskaan liity euroalueeseen.

EU-maista tulevien maahanmuuttajien oikeuksia brittiläiseen sosiaaliturvaan rajoitetaan niin, että he eivät enää ole oikeutettuja vastikkeettomaan sosiaaliturvaan.

– Uskon, että tämä sopimus on riittävä, jotta voin suositella briteille, että he äänestäisivät EU-jäsenyyden puolesta.

EU-jäsenyys brittien etu

Pääministeri korosti, että unioni ei ole täydellinen. Hänen mukaansa Britannian etuja ei palvele se, että maa kääntäisi selkänsä unionille.

– En rakasta Brysseliä, vaan rakastan Britanniaa. Meidän kansallisten etujemme mukaista on pysyä mukana unionisssa.

Hän muistutti, että unioni takaa rauhan ja vakauden Euroopan mantereella, sillä enää ei taistella, vaan keskustellaan.

Cameronin mukaan huippukokouksessa neuvoteltu sopu takaa sen, että brittiläisiä yrityksiä ei syrjitä, vaikka ne ovat euroalueen ulkopuolella.

– Osallistummme niihin unionin yhteistyöalueisiin, jotka toimivat meidän kannaltamme ja vaikutamme niihin päätöksiin, jotka koskevat meitä.

Sosiaalietuuksista puserrettiin kompromissi

Cameron kertoi saaneensa kokouksessa haluamansa rajoituksen, että Britanniaan muuttavat EU-kansalaiset saavat työssäkäyntiin sosiaalietuuksia vasta neljä vuotta maassa asuttuaan.

Tätä koskeva järjestely on voimassa seitsemän vuotta. Alunperin Britannia halusi, että sitä voitaisiin soveltaa 13 vuotta. Se taipui alkuperäisestä tavoitteestaan ns. Visegrad-maiden (Puola, Unkari, Slovakia, Tšekki) vastustuksen takia.

Myös vierastyöläisten muualla asuville lapsille maksettavista lapsilisistä väännettiin kompromissi. Jos vierastyöläisen lapsi asuu eri maassa kuin vanhempansa, hänen lapsilisänsä indeksoidaan asuinmaan mukaan.

Britannia joutui taipumaan siihen, että tämä koskee vain maahan muuttavia uusia vierastyöläisiä. Säännös ei ole siis heti takautuva, vaan vasta vuonna 2020 se laajennetaan koskemaan maassa jo nyt asuvien EU-maahanmuuttajien lähtömaassa asuvia lapsia.

Todellinen taistelu Britanniasta alkaa

Vaikka Cameron saapui Brysseliin vakuuttaen käyvänsä taisteluun Britannian puolesta, on pääministerin todellinen taistelu alkamassa vasta nyt.

Cameron esittelee huippukokouksessa solmitun sopimuksen lauantaina aamupäivällä hallituksensa ministereille ja maanantaina parlamentille. Osa konservatiivihallituksen ministereistä aikoo kampanjoida EU-eron puolesta.

Cameron ilmoittanee pian, että Britannian kansanäänestys EU-jäsenyydestä järjestetään kesäkuun 23. päivä.