Trump antoi anteeksi paaville – hyväksyvätkö Etelä-Carolinan äänestäjät?

Liikemies Donald Trump on yhä mittauksissa selkeä ykkönen, kun Yhdysvaltain presidentinvaalien esivaalikierros siirtyy tänään lauantaina Etelä-Carolinaan. Trumpin kannatus on kuitenkin pudonnut New Hampshiren komean vaalivoiton jälkeen.

Yle maailmalla
Donald Trump puhuu ja osoittaa oikealla kädellään jonnekin kuvaajasta takavasemmalle. Taustalla näkyy Yhdysvaltain lippu.
Donald Trump sanoo, että presidenttinä hän ei epäröisi käyttää valtaoikeuksiaan. Richard Ellis / EPA

COLUMBIA, ETELÄ-CAROLINA Liikemies Donald Trump on onnistunut säilyttämään julkisuustaktiikkansa ja kannatuksensa myös konservatiivisessa Etelä-Carolinassa.

Kahden viimeisen kampanjapäivän aikana hän on sekä sivaltanut paavia tämän epäiltyä Trumpin kristillisyyden pohjaa että antanut tälle synninpäästön ja sanonut meksikolaisten johtaneen paavia harhaan siirtolaiskysymyksessä.

Hän on vaatinut myös yleistä boikottia puhelin- ja tietokoneyhtiö Applea vastaan niin kauan, kunnes yhtiö suostuu avaamaan terrori-iskussa käytetyn älypuhelimen salauksen.

Näiden puheiden hinta näkyy vasta äänestyksessä. Trumpin kannatus on Etelä-Carolinassa kuitenkin laskenut kymmenessä päivässä 38 prosentista kuusi prosenttiyksikköä.

Ted Cruz puhuu mikrofoniin osoittaen oikean kätensä etusormella ylöspäin. Hänellä on tumma puku, kauluspaita mutta ei kravattia. Taustalla on Cruzin kampanjajulistetta.
Texasin senaattori Ted Cruz kampanjoi Etelä-Carolinassa.Erik S. Lesser / EPA

Lievässä laskussa on myös mittausten kakkonen, Texasin senaattori Ted Cruz. Häntä tukee nyt runsaat 18 prosenttia Etelä-Carolinan republikaaneista.

Marco Rubio puhuu hotellin salissa oikeassa kädessään olevaan mikrofoniin ja viittilöi vasemmalla kädellään takavasemmalle, jossa näkyy kampanjajuliste. Julisteessa lukee, että Etelä-Carolina on Marco Rubion maata. Taustalla istuu yleisöä. Rubiolla on tumma puku, punainen kravatti.
Floridan senaattori Marco Rubio on mielipidekyselyissä kolmantena Etelä-Carolinassa.

Kolmossijalle nousee Floridan senaattori Marco Rubio. Päivä ennen vaaleja hänen kannatuksensa oli lähes 18 prosenttia.

Etelä-Carolinassa republikaanien kannattajilla on vara valita kuudesta ehdokkaasta. Mahdollista on, että ensi tiistaina Nevadan esivaalissa joku heistä on jo joutunut luopumaan. Kun kannatusprosentti jää yksinumeroiseksi, ei rahoittajilta enää heru tukiaisia.

Tähän joukkoon voivat kuulua Floridan entinen kuvernööri Jeb Bush, aivokirurgi Ben Carson tai Ohion kuvernööri John Kasich.

Äänestäjillä muut murheet

Etelä-Carolinan paikallispolitiikassa ehdokkailta kaivataan kuitenkin vastauksia toisentyyppisiin asioihin.

Paikalliset yliopistomaksut ovat suhteessa Yhdysvaltain osavaltioiden korkeimpia. Maksut kiristävät nuoria äänestäjiä.

Minimipalkka huolettaa niin nuoria kuin vanhempiakin.

Etelä-Carolina on yksi niistä Yhdysvaltain osavaltiosta, joka on tyytynyt pitämään alimman tuntipalkan liittovaltion määräämässä minimissä, joka on 7,25 dollaria tunnilta. Korkeimmat minimipalkat Yhdysvalloissa ovat jo 15 dollaria tunnilta.

Mies keltaisessa työkypärässä ja huomioliiveissä näyttää vasemman käden peukaloa hyväksymisen merkiksi ja pitelee kylttiä, jossa lukee: "Olen valmis työskentelemään muurilla." Taustalla näkyy väkijoukkoa.
Trumpin kannattaja ilmoittaa kyltissään olevansa valmis Trumpin Meksikon rajalle vaatiman muurin rakennustöihin.Richard Ellis / EPA

Palkkakysymykseen kytkeytyy myös siirtolaisuus. Trumpin ydinajatus paperittomien siirtolaisten karkottamisesta ja Meksikon vastaisesta muurista ainakin puhututtaa ihmisiä – hankkeen kannatuksen laajuus mitataan esivaalissa.

Uskonto ratkaisee äänestystuloksen

Etelä-Carolina on niin sanottua raamattuvyöhykettä. Alue muotoutui brittien siirtokuntakaudella 1600–1700-luvuilla. Nyt Yhdysvaltain kaakkois- ja eteläosissa vahvoina ovat evankeliset ryhmät ja etenkin baptistit.

Osavaltion republikaaneista 65 prosenttia on evankelisia. Katolisia on runsas kymmenes.

Mielipidemittauksiin ei siis välttämättä ole ehtinyt tieto, kuinka uskovaiset republikaanit reagoivat Trumpin ja paavin sanaharkkaan.

Vaalihuoneistot ovat auki aamuseitsemästä iltaseitsemään. Tulokset saadaan muutamassa tunnissa, Suomen aikaa varhain sunnuntai-aamuna.

Demokraatit äänestävät viikon kuluttua

Vaikka Etelä-Carolina on entistä orjuuden ydinaluetta, sen 4,6 miljoonasta asukkaasta nykyisin on valkoisia kaksi-kolmasosaa ja mustia yksi kolmasosa.

Mustien poliittinen koti on demokraattisessa puolueessa ja ainakin toistaiseksi Hillary Clintonin rinnalla. Demokraattien esivaali järjestetään täällä viikon kuluttua, helmikuun 27. päivä.