Sipilä Britannia-paketista: "Tässä on vatuloitu, mutta tulos oli ennakoitu"

EU-johtajat ovat tyytyväisiä Britanniaa koskeviin päätöksiin. Eurooppa-neuvoston sopimat järjestelyt toteutetaan, jos Britannia päättää kansanäänestyksessä pysyä unionin jäsenenä.

Ulkomaat
EU-johtajat neuvottelivat yli vuorokauden Britanniaa koskevasta paketista. Bryssel 19.2. 2016.
Brysseliin kokoontuneet EU-johtajat neuvottelivat yli vuorokauden Britanniaa koskevasta paketista 19.2. 2016.EPA/MARTIN MEISSNER / POOL

Saksan liittokansleri Angela Merkel pitää Britannian kanssa saavutettua neuvottelutulosta reiluna kompromissina.

– Se on reilu kompromissi, joka ei ole meille kaikilta osin helppo, Merkel sanoi tiedotustilaisuudessa. – En usko, että annoimme Britannialle liikaa.

Ranskan presidentti Francois Hollanden mukaan sopimus ei riko EU:n sääntöjä.

– Säännöissä ei ole poikkeuksia, vakuutti Holland.

Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker vakuutti niin ikään, ettei sopimus anna Britannialle veto-oikeutta euroalueen asioihin. Junckerin mukaan sopimusteksti kertoo tämän selvästi.

Lopputulos ei yllättänyt

Pääministeri Juha Sipilä kuvaili sopimusta odotuksenmukaiseksi. Lopulliseen sopimukseen tuli vain hyvin pieniä viilauksia.

– Muuten tuo paperi on aika lailla esityksen mukainen, Sipilä sanoi. – Tässä on nyt vähän vatuloitu, mutta lopputulos oli ennakoitu.

EU-johtajien neuvottelut kestivät Brysselissä yli vuorokauden. Lopulta Eurooppa-neuvosto sai sovittua uusista järjestelyistä, jotka toteutetaan, jos Britannia päättää kansanäänestyksessä pysyä Euroopan Unionin jäsenenä.

Neuvottelutuloksen pohjalta pääministeri David Cameron voi suositella briteille, että he äänestävät maansa EU-jäsenyyden jatkumisen puolesta.

– Kyllä se kannattaa vähän aikaa käyttää näin ison maan pitämiseksi EU:ssa. Tämä oli sen arvoista, Sipilä totesi.

Pääministeri oli myös tyytyväinen sopimuksen sisältöön, joka on hyvin linjassa Suomen hallitusohjelman EU-linjauksen kanssa. Erityisesti parempaa sääntelyä koskevat kohdat sekä EU-lainsäädännön yrityksille aiheuttaman taakan keventäminen ilahduttavat Sipilää.

– Nyt pääpaino on siinä, että Britannian kyllä-kampanja menestyy. Sitä toivomme Cameronille.

Mitä Britannia-paketti sisältää? (siirryt toiseen palveluun) (Lähde: Valtioneuvoston kanslia)

Lähteet: Reuters, AFP