Koe uusi yle.fi

Keskisuomalainen: Aikuisten turvapaikanhakijoiden perusopetus kuntien järjestettäväksi

Kunnille saattaa tulla velvoite aikuisten turvapaikanhakijoiden perusopetukseen. Opetus- ja kulttuuriministeriö on aloittanut lakivalmistelun.

Kotimaa
Opettaja liitutaulun äärellä.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Kunnat saatetaan velvoittaa jatkossa järjestämään perusopetusta myös oppivelvollisuusiän ylittäneille turvapaikanhakijoille, kertoo sanomalehti Keskisuomalainen (siirryt toiseen palveluun). Lain valmistelu on jo aloitettu opetus- ja kulttuuriministeriössä

Turvapaikanhakijoiden sekä jo oleskeluluvan saaneiden täydentävää perusopetusta ei rajattaisi vain alaikäisiin, vaan opetuksen pääasiallinen kohderyhmä olisivat alle 25-vuotiaat. Ministeriö aikoo kuitenkin kysyä ensin kunnilta, millaisia mahdollisuuksia niillä on järjestää aikuisten perusopetusta maahanmuuttajille.

– Hallitus on sitoutunut olemaan lisäämättä kuntien tehtäviä, mutta hallitusohjelmaa laadittaessa turvapaikanhakijoiden määrä saati se, että niin suuri osa heistä on nuoria, ei ollut kenenkään tiedossa, opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) sanoo.

Ministeriön alustavan arvion mukaan Suomessa oleskelee tuhansia aikuisia turvapaikanhakijoita, joilla on puutteita lukemisessa, laskemisessa ja muussa yleissivistyksessä.

Grahn-Laasosen mukaan aikuisten perusopetus on käynnistymässä jo ensi syksynä, vaikka lakimuutosten on ajateltu astuvan voimaan vasta 2018.