Koe uusi yle.fi

SAK:n nokkamies: Palkkaratkaisu jo keväällä

Lyly ennakoi, että syksyllä tilanne voi olla toinen palkkojen suhteen.

Kotimaa
Lauri Lyly
Lauri Lyly kertoo, miten hallituksen pakkolait ja palkkaratkaisu toimivat yhdessä.

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly sanoo, että palkoista pitäisi sopia jo keväällä. Työnantajia edustava EK on esittänyt, että työmarkkinaosapuolet päättäisivät palkoista liittokierroksella vasta syksyllä.

– Jos me pääsemme ratkaisuun paikallisesta sopimisesta ja pakkolakien korvaamisesta, olisi aivan luonnollista, että palkkaratkaisu tehtäisiin jo keväällä. Se koskisi lähinnä ensi vuotta, Lyly totesi TV1:n Ykkösaamussa lauantaina.

Lylyn mukaan kahden seuraavan vuoden ennustettavuus kasvaisi, jos palkkaratkaisu olisi mukana kevään työmarkkinaratkaisun osana. SAK:n viime syksynä tarjoama nollakorotuslinja on neuvottelupöydässä. Toisaalta tilanne voi olla toinen puolen vuoden päästä, syksyn liittokierroksella.

– Kaikki sopimusalat käyvät liittokohtaiset kierrokset ja jokainen liitto asettaa omat tavoitteensa. Eri sopimusaloilla on erilaisia lukuja pöydässä. En halua ennakoida liittojen päätöksiä, mutta epäilen, jos me ei saada näitä hallituksen pakkolakeja korvattua nyt, se vaikuttaa syksyn liittokierrokseen.