Hyppää sisältöön

Urpilainen: EU:ssa eletään itsekkyyden aikakautta – "Ei tervettä itsekkyyttä"

Jos Britannia päättäisi lähteä EU:sta, osa jäsenmaista voisi tiivistää yhteistyötä entisestään, sanoo kansanedustaja Jutta Urpilainen. Urpilainen ja Pertti Salolainen arvioivat Britannian yöllistä sopimusta Ylen aamu-tv:ssä lauantaina.

Jutta Urpilainen ja Pertti Salolainen. Kuva: Yle

EU:ssa eletään eräänlaista itsekkyyden aikakautta, arvioi kansanedustaja Jutta Urpilainen (sd.).

– Se ei ole tervettä itsekkyyttä. Terve itsekkyys on aina kannatettavaa, hän sanoi Ylen aamu-tv:ssä tänään lauantaina.

Urpilainen huomautti, että Eurooppa on ennennäkemättömän pakolaiskriisin keskellä ja ulko- ja turvallisuuspoliittinen tilanne on hyvin vaikea.

Hänen mielestään Euroopan unioni ei ole kyennyt katsomaan yhteisiä etuja, "tekemään yhteisiä päätöksiä, joilla puolustetaan kaikkia jäsenmaita ja yhteistä mannerta". Sen sijaan EU on ajautunut tilanteeseen, jossa jäsenmaat entistä enemmän tekevät omia ratkaisujaan kansallisista perusteista, hän katsoi.

Tällä Urpilainen viittasi muun muassa Britannian aikeeseen järjestää kansanäänestys maan pysymisestä EU:ssa.

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtajalta, kansanedustaja Pertti Salolaiselta (kok.) kysyttiin aamu-tv:n haastattelussa, miten viimeöinen EU-sopimus tulee vaikuttamaan Britannian tilanteeseen. Salolaisen mukaan tätä ei pysty arvioimaan kukaan, koska "siinä on niin paljon erilaisia epävarmuustekijöitä".

– Mitä tapahtuu tästä eteenpäin – [Britannian pääministeri David] Cameron menee Lontooseen ja kertoo, että nujersin muut johtajat Brysselissä, minä voitin, nyt teidän kannattaa tukea minun saavuttamaani neuvottelutulosta. Hänen pitää mennä voittajana ja vakuuttaa muut.

"Muut tiivistäisivät yhteistyötään"

Urpilainen arveli, ettei kellään ole absoluuttista vastausta siihen, mitä tapahtuu, jos Britannia päättäisi lähteä EU:sta.

– Itse näen, että Euroopan unionin loput jäsenmaat tai ainakin osa niistä tiivistää yhteistyötä entisestään, hän sanoi aamu-tv:ssä.

Salolainen huomautti, että tähän asti europarlamenttivaaleissa Britanniassa ovat aktiivisimmin äänestäneet ne, jotka suhtautuvat EU:hun kielteisesti.

– Äänestysprosentti on ollut noin 30. Jos se on [kansanäänestyksessä] sitä luokkaa tai 40, niinkin alhainen, se voi johtaa siihen, että suhteellinen ero muodostuu sellaiseksi, että nämä kriittiset saavat enemmän ääniä, vaikka kansakunnan enemmistö olisi pysymisen kannalla. Tämä on eräs suuri hasardi, joka tähän liittyy, Salolainen totesi.