Suomi syö kiinalaista ruokaa – uusia makuja tulee turvapaikanhakijoiden ja urheilukisojen vanavedessä

Ammattikorkeakoulu Haaga-Heliassa kartoitetaan, minkä maan ruokakulttuurista ammentavia ravintoloita Suomesta löytyy. Suurissa kaupungeissa eniten on aasialaisia ravintoloita, joiden joukossa etenkin kiinalaisia ravintoloita. Seuraavat suosiota keräävät ruokamaat Suomen ravintolakartalla saattavat olla Brasilia ja Irak.

Kotimaa
Thaimaalainen kokki valmistaa tulista Som Tam -salaattia.
Thaimaalainen kokki valmistaa tulista Som Tam -salaattia.Rungroj Yongrit / EPA

Ammattikorkeakoulu Haaga-Helian palveluinnovaatioiden yliopettaja, ruoka-asiantuntija Vesa A. Heikkinen, minkä maan ruokakulttuurista ammentavia ravintoloita Suomessa on eniten?

Pizza- ja kebab-ravintoloita on tietysti eniten. Mutta jos ne jätetään pois, suurissa kaupungeissa on eniten aasialaisia ravintoloita, joiden joukossa etenkin kiinalaisia ravintoloita. Nepalilaisia ja intialaisia ravintoloita alkaa myös löytyä aika monesta kaupungista.

Miksi aasialainen ruoka maistuu suomalaisille?

Jostain syystä suomalaiset ovat mieltyneet aasialaiseen ruokakulttuuriin, varsinkin nuoret. Jotenkin se erilaisten värien ja makujen rikkaus kiehtoo suomalaisia. Luulen myös, että aasialaisten ravintoloiden ystävällinen ja sydämellinen palvelu sekä huokea hinnoittelu ovat syynä suosioon.

Ainakin Helsingissä sushi-paikkoja on runsaasti. Miten laajalle Suomessa sushi on levittäytynyt?

Sushi on yhä suosittua, mutta pääpainopiste on pääkaupunkiseudulla. Sushi ei ole vielä levinnyt kaikkiin meidän kaupunkeihimme. Tietysti myös Lapin matkailukohteissa sushi on suosiossa. Samoin lentokentällä, jossa on konetta vaihtavia japanilaisturisteja.

Onko jotain sellaisia maita, joiden ruokakulttuuriin pohjautuvia ravintoloita Suomesta puuttuu?

Kun Haaga-Heliassa selvitimme, minkämaalaisia ravintoloita Suomessa on, yllättävän vähän oli eurooppalaisia ravintoloita, kuten saksalaisia ja unkarilaisia keittiöitä.

Myös eri Afrikan maiden keittiöiden tarjontaa on Suomessa vähän. Mikä tähän voisi olla syynä?

Afrikkalainen makujen ja mausteiden rikkaus ei ole sillä tavalla löytynyt läpi edes tähän hipsteri-sukupolveen. Joitakin ravintoloita on tullut, ja ne ovat olleet hyvin suosittuja.

Tietysti pohjoisafrikkalaisia makuja on ollut meidän välimerellisissä ravintoloissamme, mutta ei niinkään makuja läntisestä tai edes eteläisestä Afrikasta. Ruotsiinhan ne ovat jo tulleet ja muuhun Euroopaan, kuten Lontooseen - ravintoloiden kehtoon.

Minkämaalaisia ravintoloita Suomeen voisi seuraavaksi tulla?

Sama juttu, kun meille tuli 70-luvulla Vietnamista pakolaisia, he perustivat meille ensimmäisten joukossa etnisiä ravintoloita. Sama juttu nyt, kun meille tulee pakolaisia: on aivan luontevaa, että ensimmäisenä lähdetään hakemaan yrittäjyyttä juuri ravintolan pitämisestä, ehkä kaupan puolelta myös. Uskon, että voi tulla esimerkiksi irakilaisia ravintoloita.

Myös Etelä-Amerikka on ilmiselvä, koska texmex-maut ovat jo meidän makumaailmassamme tuttuja. Etelä-Amerikan maihin uskon, koska urheilukisat tuovat näkyvyyttä ja lihakansaahan me olemme. Etelä-Amerikan maissa on ennen kaikkea erinomaisia kasviksia ja värikkäitä annoksia.