1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Musiikkitallenteet

Levymessut sytyttävät keräilijän – löytämisen riemu palkintona

Levymessut saavat yhä musiikinharrastajia ja -keräilijöitä liikkeelle, vaikka nettikauppa on avannut myös harvinaisuuksien metsästäjille uusia mahdollisuuksia. Keräilybisneksen tunteva Pekka Nurminen sanoo, että halutuimmista levyistä ollaan valmiita maksamaan jopa nelinumeroisia summia.

Pekka Nurminen (oik.) hieroo kauppaa asiakkaan kanssa levymessuilla Kotkassa Kuva: Petri Niemi / Yle

Pekka Nurminen kiertää eri puolilla Eurooppaa levymessuilla myymässä ja hankkimassa levyjä. Lauantaina hän oli pysähtynyt levymeissuille Kotkassa.

– Cd-levy on kuolemassa. Euroopan levymessuilla ei esimerkiksi juuri cd-kauppiaita näy. Vinyyli voi sen sijaan hyvin.

Messuilla levyjen hintahaitari on suuri ja lähtee muutamasta eurosta ylöspäin. Satamakaupungin messuilla saattoi törmätä vinyyliin, jossa oli 1600 euron hintalappu.

– Yleensä ne kallit levyt ovat niitä, jotka silloin aikoinaan eivät myyneet hyvin tai joiden painos oli esimerkiksi pieni. Ne ovat myös keräilijöiden haluamia, levyjen alkuperäispainoksia 1960–70-luvuilta, tietää Nurminen.

Nurmisen mukaan kotimaisista suosittuja keräyskohteita ovat esimerkiksi Love Recordsin levyt sekä proge- ja jazz-levyt.

Sen olen vuosien kokemuksen myötä havainnut, että levyn hinta ei ole mikään vakio.

Pekka Nurminen

–  Sen olen vuosien kokemuksen myötä havainnut, että levyn hinta ei ole mikään vakio. Välillä se maksaa vähän vähemmän ja välillä enemmän. Myös tinkiminen kuuluu tähän hommaan.

Levyjen hintahaitari ulottuu muutamista euroista hinnakkaampiin yksilöihin asti Kuva: Petri Niemi / Yle

Netti ei korvaa levyjen hypistelyä

Suomessa levyjen keräämiskulttuuri on Pekka Nurmisen mukaan vaatimattomampaa kuin esimerkiksi Ruotsissa. Alan jättitapahtuma on puolestaa Hollannin Utrechtissa.

– Olen käynyt siellä kaksi kertaa vuodessa yli 10 vuoden ajan. Viikonlopun aikana messuilla käy noin 35 000 ihmistä. Myyntipöytiä on muutama kilometri ja myyjiä satoja.

Omia aarteitani ovat esimerkiksi vuosikymmenten takaiset omakustannelevyt, joita on prässätty vain muutamia satoja kappaleita.

Pekka Nurminen

Nurminen muistuttaa, että hän on myös itse levyjen keräilijä.

– Levyjä vaihtamalla ja myymällä saa sitten kartutettua omaa kokoelmaakin. Omia aarteitani ovat esimerkiksi  vuosikymmenten takaiset omakustannelevyt, joita on prässätty vain muutamia satoja kappaleita. Niistä en suostu luopumaan.

Netti on muokannut myös keräilyä uusiin ulottuvuuksiin

– Levyjä voi hankkia melkein mistä vain. Itsekin tein juuri kauppaa esimerkiksi chileläisen ja australialaisen kaverin kanssa netissä.

Nurminen myöntää kuitenkin, että nauttii taphtumissa kiertämisestä ja levypinojen selailusta, kansien ja eri painosten tutkailusta.

– Ja sitten tulee se löytämisen riemu.