Venäjä lähettää Turkin rajalle MiG-hävittäjiä

Hävittäjät siirretään aivan Turkin rajan lähellä sijaitsevaan tukikohtaan Armeniassa. Kyseisessä tukikohdassa on ollut venäläiskoneita aikaisemminkin.

Ulkomaat
Venäläinen MiG-29 hävittäjä
Venäläinen MiG-29 hävittäjä ilmailunäytöksessä.Sergei Chirikov / EPA

Venäjä lähettää Armeniassa olevaan tukikohtaansa tehokkaita MiG-29-hävittäjiä, kertovat venäläiset uutistoimistot.

Venäjällä perusti pian Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen lentotukikohdan Turkin rajalla sijaitsevaan Armeniaan. Erebunin tukikohta on lähellä maan pääkaupunkia Jerevania, aivan Turkin rajan tuntumassa.

Erebunissa on ollut aikaisemminkin kyseisiä hävittäjiä ja Venäjän ilmavoimat on harjoitellut niillä taistelutoimintaa.

Uutistoimisto UPI:n (siirryt toiseen palveluun) tammikuussa julkaiseman uutisen mukaan Venäjän ilmavoimien oli määrä tuoda Erebuniin uusi MiG-osasto tämän vuoden toisella puoliskolla. Jos UPI:n tieto pitää paikkaansa, Venäjä olisi kiirehtinyt siirtoa.

Venäläismedia ei toistaiseksi ole kertonut syytä hävittäjien siirtoon. Venäjän ja Turkin välit ovat erittäin huonot ja mm. Ranskan presidentti Francois Hollande varoitti eilen maiden välisen sodan puhkeamisesta.

MiG-29, Naton koodinimeltä "Fulcrum" on monikäyttöinen kevyt hävittäjäkone, joka on suunniteltu "ilmaherruushävittäjäjksi", mutta se pystyy tekemään myös ilmasta-maahan -hyökkäyksiä. MiG-29 on jo hieman ikääntynyt, mutta silti yksi Venäjän ilmavoimien tärkeimmistä konetyypeistä.

MiGien lisäksi Armeniaan tuodaan Mi-8MT-kuljetushelikoptereita.

Lähteet: Reuters