Wärtsilä, Vaisala ja Nocart – Esimerkiksi nämä Suomi-firmat voivat tahkota rahaa Intiassa

Uusiutuvan energian nousu Intiassa avaa mittavat liiketoimintamahdollisuudet suomalaisyrityksille. Pelkästään 100 000 megawatin aurinkoenergiatavoitteen toteuttaminen vaatii Intian hallituksen arvion mukaan lähes 80 miljardin euron investoinnit. Yle poimi kolme esimerkkiä yrityksistä, jotka voivat menestyä Intiassa – jos ne pärjäävät kilpailussa.

talous
Wärtsilän 50DF-moottori.
Wärtsilän 50DF-moottori.Wärtsilä

1. Wärtsilän kaasumoottorivoimalat

Intian sähköjärjestelmä ei nykyisellään vielä sovellu suureen määrään uusiutuvaa energiaa. Tuotanto tarvitsee rinnalleen niin sanottua säätövoimaa, jolla tasataan sään aiheuttamaa tuotannon vaihtelua. Suomalainen Wärtsilä toimittaa kaasumoottorilla toimivia voimalaitoksia, jotka soveltuvat säätövoimaksi.

Wärtsilän laitokset sopivat uusiutuvan energian tueksi, sillä ne käynnistyvät nopeasti ja niiden tehoa on helppo säätää ikään kuin auton kaasupoljinta painamalla.

– Käynnistäminen ja sammuttaminen eivät rasita moottoreita tai aiheuta huoltokustannuksia. Kilpaileva teknologia ovat kaasuturbiinit, mutta ne eivät ole yhtä ketteriä käytössä. Niiden käynnistäminen voi maksaa 10 000 dollaria huoltokustannuksina, kertoo Wärtsilän viestintäpäällikkö Jussi Laitinen.

Intiassa sähkökatkot ovat yleisiä, sillä sähköntuotanto ei riitä kattamaan kulutusta. Wärtsilän laitokset auttavat myös sähkön kulutushuippujen aikana.

Tähän mennessä Wärtsilä on toimittanut Intiaan noin 250 polttomoottorivoimalaa, joiden yhteenlaskettu kapasiteetti on yli 4 000 megawattia. Tuorein esimerkki on joulukuulta, jolloin Wärtsilä julkisti sopimuksen 40 megawatin huippukuormalaitoksen toimittamisesta Lounais-Intiassa sijaitsevaan Keralaan.

Wärtsilän laitokset käyvät nesteytetyllä maakaasulla eli lng:llä. Wärtsilä toimittaa myös lng-terminaaleja.

2. Vaisalan sääkonsultointi

Uusiutuvan energian käyttöä lisäävä Intia tarvitsee tarkkaa tietoa siitä, kuinka voimakkaasti aurinko säteilee ja tuulet puhaltavat eri puolilla maata. Mittalaitteita ja havaintopalveluita toimittava Vaisala on saanut jo vahvan jalansijan Intiassa.

Vaisala on toimittanut Intiaan esimerkiksi aurinkokartan, Solar Atlaksen, jota käytetään hyödyksi aurinkopuistojen suunnittelussa. Vaisalan asiakkaita ovat tuuli- ja aurinkovoimakehittäjät, voimalaitosoperaattorit sekä pankit ja muut rahoittajat.

Energy-liiketoimintayksikön johtaja Kenneth Hörhammer sanoo sähköpostihaastattelussa, että Vaisala on saavuttanut johtavan sääkonsultin roolin Intiassa.

– Olemme esimerkiksi itse kehittäneet säämalleja, joita pystymme hyödyntämään datakeskuksessamme laatiessamme (tuulen ja auringon) resurssiarviointeja, Hörhammer kirjoittaa.

Vaisala ei kerro maakohtaisia lukuja, mutta uusiutuvan energian toimialalla kasvuodotukset ovat pitkällä aikavälillä yli kymmenen prosenttia vuodessa.

3. Nocartin sähkösaarekkeet

Lahtelainen startup Nocart toimittaa itsenäisiä sähköverkkoja, jotka toimivat uusiutuvalla energialla. Yrityksen asiakkaita Intiassa voisivat olla esimerkiksi teollisuuslaitokset, toimistokiinteistöt ja sairaalat.

– Nocartin järjestelmän avulla asiakas saa katkeamatonta, uusiutuvalla energialla tuotettua käyttösähköä. Intiassa suurin potentiaali meillä on siinä, että siellä on kohtuullisen heikko sähköverkko ja yritykset joutuvat käyttämään paljon dieselgeneraattoreita, kertoo Nocartin teknologiajohtaja Tommi Luostarinen.

Nocartin liiketoiminta keskittyy tällä haavaa Afrikkaan ja Aasiaan. Luostarisen mukaan Intia tulee olemaan Nocartille merkittävä markkina-alue aikanaan. Palkittu startup on kovassa kasvussa, liikevaihto nelinkertaistuu vuosittain.