1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Lehti: Australia neuvottelee turvapaikanhakijoiden sijoittamisesta Filippiineille, Indonesiaan ja Malesiaan

Australia etsii paikkoja noin 1 500 ihmiselle, jotka on lähetetty Naurun ja Papua-Uuden-Guinean vastaanottokeskuksiin. Uusi-Seelanti on tarjoutunut ottamaan osan turvapaikanhakijoista, mutta sen ehdotus ei Australialle kelpaa.

Turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskus Naurulla. Kuva: Reuters

Australia neuvottelee Filippiinien, Indonesian ja Malesian kanssa turvapaikanhakijoiden uudelleensijoittamisesta, kertoo sanomalehti Sydney Morning Herald (siirryt toiseen palveluun) nimettömien virkamieslähteiden perusteella. Lehden mukaan keskusteluja käydään myös kolmen muun maan kanssa.

Australian ulkoministeri Julie Bishop sanoo Sydney Morning Heraldille, että useimmat neuvotteluista ovat vasta alkuvaiheessa. Bishop ei vahvistanut Australian kanssa neuvottelevien maiden nimiä.

Uudelleensijoittaminen koskisi Naurun ja Papua-Uuden-Guinean vastaanottokeskuksissa olevia turvapaikanhakijoita, joita ei voida palauttaa kotimaihinsa. Australian maahanmuuttoviraston mukaan näissä keskuksissa oli viime kuussa yhteensä 1 459 henkilöä.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat kritisoineet vastaanottokeskusten oloja. Myös Australian parlamentin itse asettama komitea arvioi (siirryt toiseen palveluun)viime elokuussa, että kaikki lapset pitäisi siirtää pois Naurun keskuksesta.

Australia ei myönnä venepakolaisille turvapaikkoja

Australia otti kesällä 2013 erittäin tiukan linjan niin kutsuttuihin venepakolaisiin: silloinen pääministeri Kevin Rudd julisti, että kukaan meriteitse Australiaan saapuva ei saa oikeutta jäädä maahan pakolaisena. Sen sijaan heidät siirretään turvapaikkahakemusten käsittelyn ajaksi Naurulle ja Papua-Uudelle-Guinealle kuuluvalle Manusin saarelle.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Edelleen on ratkaisematta, mitä tehdä niille pakolaisille, joilla on perusteltu oikeus turvapaikkaan.

Australia sopi Papua-Uuden-Guinean kanssa, että Manusin vastaanottokeskukseen passitetut voisivat hakea turvapaikkaa Papua-Uudesta-Guineasta. Sydney Morning Heraldin mukaan kukaan turvapaikanhakijoista ei ole kuitenkaan halunnut jäädä rutiköyhään maahan.

Vastaavanlainen sopimus solmittiin vuonna 2014 myös Kambodžan kanssa, mutta sekin meni pieleen: vain muutamat ihmiset suostuivat lähtemään, ja ainakin yksi päätti myöhemmin palata kotimaahansa.

Uusi-Seelanti olisi liian hyvä lohdutuspalkinto

Toisaalta Uusi-Seelanti on itse tarjoutunut ottamaan vastaan 150 pakolaista, mutta Australia on kieltäytynyt tästä toistuvasti, viimeksi eilen perjantaina. Nykyisen pääministerin Malcolm Turnbullin mukaan mahdollisuus päästä Uuteen-Seelantiin rohkaisisi ihmissalakuljettajia, jotka lähettävät venepakolaisia Australiaan.

Toisin sanoen Papua-Uusi-Guinea ja Kambodža ovat liian köyhiä kelvatakseen pakolaisille, mutta Uusi-Seelanti on Australian mielestä liian rikas. Kaakkois-Aasian keskituloiset valtiot kuten Malesia, Filippiinit ja Indonesia olisivat australialaisten viranomaisten mukaan paras ratkaisu uudelleensijoituspulmaan, kirjoittaa Sydney Morning Herald.

Esimerkiksi Filippiinien kanssa on neuvoteltu samasta asiasta aiemminkin, mutta viime syksynä maan presidentti sanoi, että pakolaisten pysyvään vastaanottamiseen "ei ole kapasiteettia".