FIS:n pääsihteeri Sarah Lewis: Lumitilanne ei huoleta

Kansainvälisen hiihtoliiton pääsihteeri Sarah Lewis ei ole huolissaan lumen riittävyydestä hiihdon MM-esikisoissa tai ensi vuoden MM-kilpailuissa. Lewis on vakuuttunut Salpausselän kisojen uudesta lumetusjärjestelmästä, ja hän kiittelee muutenkin kisajärjestäjiä toistaiseksi hyvin sujuneista järjestelyistä.

urheilu
Sarah Lewis radiohaastattelussa
Marjo Pirilä / Yle

Kansainvälisen hiihtoliiton pääsihteeri Sarah Lewis tutkii Lahdessa, onko kaikki valmista ensi vuotta ja MM-kisoja varten. Tänään näyttää hyvältä:

– Lahdessa on kaunis talvisää, uutta lunta, katsojia saapuu, tunnelma tuntuu hyvältä. Uusi kisaorganisaatio ottaa kisat ensi kertaa järjestettäväkseen eli tämä on heidän ensimmäinen iso testinsä ja asiat sujuvat hyvin. Eiliset kisat oli erittäin hyvin järjestetty ja nyt meillä on iso viikonloppu.

Lumitilanne ei huoleta.

– Täällä on uusi lumetusjärjestelmä, joka on asennettu jo ennen talvea. Sen kapasiteetti on paljon suurempi kuin aiemmin, eli tämä tarkoittaa, että lumiolosuhteet voidaan taata MM-kisoja varten.

– Lunta voidaan tehdä jo aikaisin kaudella. Niinpä sekä kilpailijoiden että harrastehiihtäjien hiihto- ja harjoittelumahdollisuudet paranevat. Se on erinomainen perintö koko murtomaahiihtoyhteisölle täällä, koska he saavat paremmat ja luotettavammat lumiolot myös virkistyskäyttöön, ei vain MM-kisoihin. Pätevä henkilöstö ja uusi, huippuluokan lumetusjärjestelmä, tästä tulee loistavaa! kehuu Lewis.

Latu-urat kovassa testissä

Sarah Lewis pitää esikilpailuja testinä levennetyille latureiteille, ja toteaa, että mahdollisista lisämuutoksista esimerkiksi hiihtäjiä paljon puhuttaneen J-mutkan osalta päätetään esikilpailujen jälkeen.

– Tänä vuonna kisa-aluetta testataan maailman parhaiden urheilijoiden kanssa. Tekniset asiantuntijat arvioivat kilpailut jälkeenpäin, ja jos jotain täytyy muuttaa tai kehittää, niin he sopivat niistä yhdessä järjestäjien kanssa.

– Stadionin kurvi katsotaan etenkin sprinttikisoissa lauantaina, koska se voi olla krittinen kohta erissä ja finaalissa. Siihen onkin jo tehty ja tehdään vielä muutoksia. Kun kisat ovat ohi, sitten katsotaan, täytyykö latureittiin tehdä muutoksia, jotta se olisi parempi, turvallisempi ja reilumpi urheilijoille.

2001 on historiaa, nyt uutta kohti

Viime aikoina Salpausselän maailmancupin kisojen yleisömäärä ei ole ollut menneiden vuosien tasolla. Tämä liittyy vuoden 2001 mestaruuskisojen tapahtumiin ja Suomen taloustilanteeseen, arvioi Sarah Lewis, mutta löytää yleisökatoon muitakin syitä.

– Suomen urheilijat eivät ole olleet samalla tasolla kuin aiemmin ja ihmisten vapaa-ajasta taistelee moni muukin ajanviete.

– Näissä kisoissa järjestäjillä on erinomainen ohjelma ei vain kisojen vaan myös oheisohjelman suhteen. Täytyy olla aktiviteetteja, joita voi tehdä vain stadionilla, voittaa palkintoja ja olla tekemisissä urheilijoiden kanssa. Kisakokemuksen pitää olla ainutlaatuinen ja erityinen. On vielä paljon työtä tehtävänä ja on järjestäjillekin tärkeää, että kisoihin saadaan paljon yleisöä. Se tekee maailmanmestaruuskisoista erityiset.

Sarah Lewis näkee, että mestaruuskisat ovat uusi mahdollisuus pyyhkiä pöytä puhtaaksi ja mennä eteenpäin vuoden 2001 tapahtumista.

– Opetus on ollut hyvin rankka suomalaiselle hiihdolle ja urheilulle yleensä. Mutta se on nyt historiaa, joka on muokannut tulevaisuutta.

– Nyt on uusi sukupolvi, organisaatio ja joukkue, heillä on sitoutuminen puhtaaseen urheiluun. Heihin voi luottaa, organisaatio on korkealla tasolla ja kisoista voi olla ylpeä.

Lewisin resepti ainutlaatuisiin MM-kisoihin on yksinkertainen:

– Erinomaiset urheilusuoritukset maailman parhailta urheilijoilta, mielellään eri maista, kotijoukkueen menestystä ja täydet katsomot. Intohimoisia kannattajia jotka tulevat tukemaan tapahtumaa ja urheilijoita ja luomaan erityisen tunnelman, jotta Lahti 2017 on ikimuistoinen tapahtuma.

– Bonuksena, vuonna 2017 tulee kuluneeksi 100 vuotta Suomen itsenäisyyttä. MM-kisat on vuoden ensimmäinen virallinen tapahtuma ja toivomme ja uskomme, että suomalaisten rakkaus hiihtourheiluun luo unohtumattomat kisat, sanoo Sarah Lewis.