Koe uusi yle.fi

Kuka keksi hiihtoloman? – Kauniaisissa lapset saivat yhden päivän loman jo 1910-luvulla

Ajatus hiihtolomasta lähti tauon tarpeesta: väli joululomasta pääsiäiseen oli koululaisille liian pitkä. Hiihtoloman alkujuuret juontavat kahdelle paikkakunnalle: Kauniaisiin ja Kouvolaan. Kauniaisissa hiihdolle tarkoitettu päivä oli jo 1910-luvulla.

Kotimaa
Lapsia ladulla.
Hiihtoloma on katkaissut koululaisten kevätlukukauden yli 80 vuoden ajan. Ensimmäistä virallista hiihtolomaa viettiin vuonna 1933.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Hiihtoloma, koululaisten hengähdystauko joululoman ja pääsiäisen välillä on täällä taas. Mutta kuka hiihtoloman oikein keksi?

Liikuntatieteellisen Seuran mukaan hiihtoloman juuret juontavat Kouvolaan: 1926 kouvolalainen voimistelunopettaja Santeri Hirvonen toi esiin ajatuksen hiihtolomasta. Hirvosen mielestä lapset tarvitsivat taukoa luokassa istumiseen. Hirvonen kutsui lomaa nimenomaan hiihtolomaksi.

Kauniaisissa ollaan kuitenkin sitä mieltä, että hiihtoloma keksittiin siellä.

Kauniaisissa sijaitsevan Grankulla samskolan rehtori Magnus Hagelstam määräsi kouluunsa pakollisen hiihtopäivän 1910-luvulla. Rehtorin pakollinen hiihtopäivä kasvoi Kauniaisissa useammiksi vapaiksi urheilupäiviksi 1920-luvulla.

Vuonna 1927 hiihtoloma oli kasvanut Kauniaisissa jo viikon mittaiseksi.

– Hagelstam mietti, voidaanko järjestää jotain, kun lapset tulevat joululomalta, ettei heidän tarvitse odottaa pääsiäiseen asti, että olisi jokin pieni katko, kertoo Grankulla samskolan museota hoitava Clara Palmgren.

– Hän näki sen ilon, joka lapsille tulee, kun heille annetaan mahdollisuus olla ulkona kun on hyvät ilmat, Palmgren jatkaa.

Virallisesti loma tuli vuonna 1933

Grankulla samskolan rehtori Hagelstamille hiihtäminen ylipäänsä oli tärkeää. Palmgrenin mukaan Hagelstam patisti kaikki koulun oppilaat hiihtämään ja järjesti heille varusteetkin. Toinen Hagelstamin suosikkilaji oli suunnistus.

Liikuntatieteellisen seuran mukaan kouvolalaisen Santeri Hirvosen ajatusta hiihtolomasta vei eteenpäin suomalaisen urheilun näkyvä hahmo Lauri Pihkala. Ensimmäistä kertaa hiihtolomaa päästiin virallisesti viettämään oppikouluissa vuonna 1933 ja vuotta myöhemmin kansakouluissa.

Tämän vuoden hiihtolomakausi on alkamassa. Etelä-Suomessa lomaa on ensi viikko eli perinteinen viikko numero 8. Sitä seuraavalla viikolla lomaillaan muun muassa Hämeessä, Pirkanmaalla ja Keski-Suomessa. Sen jälkeen tulevalla viikolla on puolestaan Pohjois- ja Itä-Suomen koululaisten vuoro.