Tuomioja moittii sotilasharjoitusten tiedottamista: Ministerit lähes yhtä tietämättömiä kuin kansanedustajatkin

Erkki Tuomiojan mukaan kansanedustajat ovat joutuneet lukemaan mediasta tietoja, jotka olisi pitänyt kertoa heille suoraan. Hänen mukaansa eduskunnan ulkoasiain- ja puolustusvaliokunnissa ollaan oltu närkästyneitä tilanteesta.

politiikka
Kansanedustaja Erkki Tuomioja (SDP) eduskunnan täysistunnossa 16. helmikuuta 2016.
Kansanedustaja Erkki Tuomioja (SDP) eduskunnan täysistunnossa 16. helmikuuta 2016.Roni Rekomaa / Lehtikuva

SDP:n kansanedustaja ja entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja moittii lauantaina julkaisemassaan blogi-tekstissä (siirryt toiseen palveluun) sotilaallisten harjoitusten surkeaa tiedottamista. Tuomiojan mukaan harjoittelutoiminta on ollut viikon puheenaihe eduskunnan puolustus- ja ulkoasiainvaliokunnissa. Hän itse on jäsenenä jälkimmäisessä.

Tuomioja kirjoittaa, kuinka surkea tiedottaminen on jälleen kerran johtanut siihen, että kansanedustajat ovat joutuneet lukemaan heille uusia asioita mediasta. Sen sijaan tiedot olisi tullut kertoa suoraan kansanedustajille heti hallituksen tekemien linjausten jälkeen.

Tuomiojan mukaan lisääntyvän harjoitustoiminnan luonnetta ja poliittisia ulottuvuuksia olisi tullut käsitellä jo päätösten valmisteluvaiheessa. Hän pitää harjoitustoiminnan lisääntymistä kuitenkin yleisesti myönteisenä ja tarpeellisena, kunhan Suomen turvallisuuspolitiikan kestävä peruslinja säilyy.

– Everstit, kommodorit ja ministerit – tässä järjestyksessä, sillä ministerit vaikuttavat olleen alun perin lähes yhtä tietämättömiä kuin kansanedustajatkin – ovat saaneet korvat punottaen kuulla miten tiedottamista pitäisi ja ei pitäisi hoitaa. Toivoakseni tämä sanoma on nyt mennyt perille, hän kirjoittaa.

Tuomioja pitää valitettavana, että puolustusministeriö on aiemminkin paheksunut poliittisen johdon halua saada tarvittaessa yksityiskohtaista tietoa harjoittelusta. Hän epäilee, että tämä asenne on päässyt heijastumaan myös tämänvuotisen harjoitteluohjelman käsittelyyn.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) julkaisi eilen perjantaina blogi-kirjoituksen (siirryt toiseen palveluun), jossa hän kertoi lyhyesti amerikkalaisharjoituksista.