yle.fi-etusivu

Mistä moinen haloo? Brysselin sopimus ei muuta juuri mitään Britannian ja EU:n suhteissa

Taistelu Britanniasta on vasta alkanut. Kymmenien tuntien neuvottelut Britannian ja Euroopan Unionin uudistetusta sopimuksesta ovat vasta alkusoittoa sille, mitä on tulossa. Kansanäänestys on kesäkuun lopulla - monet puhuvat jo juhannusyön painajaisesta.

Ulkomaat
Pääministeri Cameroniksi pukeutuneita mielenosoittajia parlamentin edustalla Lontoossa.
Pääministeri David Cameronia parodioivat EU:n vastustajat osoittavat mieltään parlamentin edustalla Lontoossa. Andy Rain / EPA

Itse neuvottelutulos Brysselin huippukokouksessa oli tyypillinen EU-kompromissi. Kukaan ei saanut liikaa, kukaan ei menettänyt liikaa. Kaikki voivat palata kotiin voittajina.

Jos Britannia olisi käyttänyt ”hätäjarrua” silloin, kun neuvoteltiin EU:n laajentumisesta Itä-Eurooppaan ennen H-hetkeä 2004, tältä koko EU:n toimintaa häiritsevältä episodilta olisi vältytty.

Ennen vuotta 2004 Britanniassa oli huutava pula halpatyövoimasta talouden rattaiden raksuttaessa nopeammin kuin rattaita ehdittiin rasvata.

Muistatteko puolalaisen putkimiehen?

”Puolalainen putkimies”, joita Suomessa pelättiin, osoittautui kansantalouden kannalta erittäin kannattavaksi. Ei rajoitteita, ei huonompaa kohtelua. Britannia teki virheen, joka kaadettiin EU-pöytään ison oikeudella ja Britannia on käyttänyt häikäilemättömästi hyväksi maan merkitystä EU:lle.

Vähän ennen puolta yötä lauantain vastaisena yönä pääministeri David Cameron – joka selvästi on oman konservatiivipuolueensa vallankaappausyrityksen kohde – piti lehdistötilaisuuden, jossa hän vakuutti suurta voittoa Britannialle ja sen tavoitteille.

Cameron vankasti sopimuksen kannalla

– Olen neuvotellut Britannialle erityisaseman Euroopan Unionissa ja suosittelen sopimuksen hyväksymistä hallitukselleni tänään lauantaina, Cameron twiittasi huippukokouksen päätyttyä.

Sopimus rajoittaa siirtotyövoiman etuuksia Britanniassa, suojaa Lontoon Cityä eurosanelulta ja turvaa Britannian jäämisen EU:n ulkolaidalle hamaan tulevaisuuteen. Uutta on oikeastaan vain EU-työläisiä ja heidän perheitään koskevat rajoitteet, vaikka niitäkin on aiemmin sovellettu muissa EU-maissa.

Britannian lehdistö tyrmäsi sopimuksen

Sopimus on jo tyrmätty saarivaltion lehdistössä, joka on pääsääntöisesti EU-vastainen, vähintäänkin EU-kriittinen.

The Daily Mail, The Times ja The Sun ovat keskittyneet vähättelemään neuvottelutulosta. The Sun keskittyy tarinaan kahden brittiavustajan seksihetkestä samaan aikaan kun EU-johtajat väänsivät kättä Britannialle myönnettävistä etuuksista.

”Zip me up before you vote no”, on huono kampanja-aloitus Cameronille.

Jännitys tiivistyy ensi juhannukseen

Hallituksen kokouksessa Cameron sai ministereidensä tuen ”kyllä”-kampanjalle eli jäädä Euroopan Unionin jäseneksi. Äänestyspäivä on julkistettu ja se on odotetusti 23.6.

Jännitys tiivistyy siis juhannukseen, sillä EU:n huippukokous on myös 23.-24.6. Valtiojohtajat toivottavasti ymmärtävät varata ylimääräisen hotelliyön siltä varalta, että kansanäänestyksen tulos on ”ulos EU:sta”. Se on täysin mahdollista tämän hetken mielipidekyselyjen perusteella.

Neuvottelujen päätyttyä, Cameronin hyvä ystävä ja kollega, oikeusministeri Michael Gove siirtyi ”ulos EU:sta” porukkaan. Valtiovarainministeri Osborne ei ole vielä julkistanut kantaansa. Cameron on nyt tappiolla omien kansanedustajiensa joukossa julkisin äänin 33-45.

Brutukset tulevat esiin

Onnistunut salaliitto keisarin syrjäyttämiseksi rakennetaan tämän poissa ollessa (Julius Caesar, pääministeri Margaret Thatcher).

Se joka haluaa, viitsii tahi jaksaa lukea Eurooppa-neuvoston päätelmät viime yöltä saattaa ihmetellä, mistä moinen haloo. Juuri mikään Britannian ja EU:n suhteessa ei oleellisesti muuttunut. Kaikki on lähes semantiikkaa lukuun ottamatta siirtotyövoimaan kohdistuvia rajoitteita.

Siinäkin voidaan viisastella, että britit käyttävät nyt 12 vuotta myöhemmin samoja oikeuksia ja rajoitteita kuin muut EU-maat aikoinaan unionin laajennuttua kertaheitolla 15:sta 25:een.

Sopimuksesta potkua "ei"-kampanjalle

Sopimustekstin läpi kulkevat sanat haluamme, aiomme, muistutamme, palautamme mieleen, olemme vakaasti päättäneet jne. Tykinruokaa ”no vote” kampanjalle!

EU:n tavoite oli alusta alkaen välttää muutokset perussopimuksiin. Se tie olisi kivinen, pitkä ja arvaamaton. Pelkästään Lissabonin sopimuksen ratifiointi eli lopullinen hyväksyntä vei kaksi vuotta.

Seuraavassa uudistetun sopimuksen ydinkohdat.

"Hätätoimet eivät raskauta EU:n ulkopuolisia"

”Euroalueen rahoitusvakauden turvaamiseksi suunnitellut hätä- ja kriisitoimenpiteet eivät aiheuta talousarviovastuuta niille jäsenvaltioille, joiden rahayksikkö ei ole euro, tai tapauksen mukaan niille jäsenvaltioille, jotka eivät osallistu pankkiunioniin”.

”Unionin keskeisenä tavoitteena on perustaa sisämarkkinat, joilla taataan tavaroiden, henkilöiden, palveluiden ja pääoman vapaa liikkuvuus. Tämän tavoitteen turvaamiseksi sekä kasvun ja työpaikkojen luomiseksi EU:n on parannettava kilpailukykyä… tämä tarkoittaa talouden toimijoille, erityisesti pienille ja keskisuurille yrityksille, aiheutuvan hallinnollisen taakan ja säännösten noudattamisesta aiheutuvien kustannusten vähentämistä sekä tarpeettoman lainsäädännön kumoamista”.

Lapsilisäkiistan ratkaisu munkkilatinaksi

”Yhdistynyt kuningaskunta ei perussopimusten mukaisen erityisasemansa vuoksi ole sitoutunut jatkamaan poliittista yhdentymistä Euroopan unioniin”.

”Henkilöiden, jotka eivät ole taloudellisesti aktiivisia, oikeus oleskella vastaanottavassa jäsenvaltiossa riippuu EU:n oikeuden mukaan siitä, onko näillä henkilöillä itseään ja perheenjäseniään varten riittävät varat niin, että he eivät muodostu rasitteeksi vastaanottavan jäsenvaltion sosiaalihuoltojärjestelmälle, ja onko näillä henkilöillä kattava sairausvakuutusturva”.

”Vietäessä lapsenetuudet muuhun kuin työntekijän asuinjäsenvaltioon jäsenvaltioille annetaan mahdollisuus indeksoida kyseiset etuudet vastaamaan lapsen asuinjäsenvaltion olosuhteita".

Sopimus ei muuta mitään Britannian EU-suhteissa

"…sitä sovellettaisiin uusiin jäsenvaltioon tuleviin EU:n työntekijöihin seitsemän vuoden ajan”.

”Neuvosto antaisi kyseiselle jäsenvaltiolle luvan rajoittaa maksuihin perustumattomien työssäoloaikaisten etuuksien saatavuutta uusien kyseiseen jäsenvaltioon tulevien EU:n työntekijöiden osalta yhteensä enintään neljäksi vuodeksi työsuhteen alkamisesta… seitsemän vuoden ajan”.

”Tämä päätös tulee voimaan samana päivänä, jona Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus ilmoittaa neuvoston pääsihteerille, että Yhdistynyt kuningaskunta on päättänyt pysyä Euroopan unionin jäsenenä”.

Niin, juuri mikään Britannian ja EU:n suhteessa ei muutu. Edellyttäen tietysti, että "kyllä" -äänet voittavat kansanäänestyksen.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Hyönteisruoka

Tiedätkö, mitä syömäsi sirkka on popsinut?

Tutkijat etsivät sopivaa ravintoa ötököille

Mainoskuvat

Presidentti olikin mainoskuvassa vain kasvoillaan – Kampanjan tilannut Pelastusarmeija: Ei kai kukaan tätä dokumenttikuvana pidä

Vanhustenhoito

Yksinhuoltajaäiti avasi kotinsa ovet mummoille – "Kuin minun omia äitejä"

Seksuaalirikokset

Oikeusministeri: Seksuaalirikosten rangaistuksia selvitetään jo – yksittäistapauksia en kommentoi