Istuva presidentti voitti odotetusti Ugandan vaalit

Oppositiojohtaja Kizza Besigye sanoi, että tulokset pitäisi hylätä vaalivilpin vuoksi. Hän on hävinnyt Yoweri Musevenille jo neljissä vaaleissa.

Ulkomaat
Aseistettuja mellakkapoliiseja istuu auton lavalla.
Mellakkapoliiseja vartioimassa äänestyspaikkaa Ugandan pääkaupungissa Kampalassa torstaina 18. helmikuuta.Dai Kurokawa / EPA

Istuva presidentti Yoweri Museveni, 71, on virallisten tulosten mukaan voittanut Ugandan presidentinvaalit. Hän sai 60 prosenttia äänistä ja haastaja Kizza Besigye 35 prosenttia.

Kotiarestissa oleva Besigye ilmoitti tiedotteessa, että tulokset pitäisi hylätä vaalivilpin takia. Myös kansainväliset vaalitarkkailijat ovat sanoneet, että vaalilautakunnan toiminta ei ollut läpinäkyvää ja poliisi kohteli opposition kannattajia kovakouraisesti.

Museveni nousi valtaan vuonna 1986, jolloin hän oli vielä läheinen Besigyen kanssa. He taistelivat yhdessä maan sisällissodassa, ja tuolloin Besigye toimi Musevenin lääkärinä.

Tämän viikon vaalit olivat Besigyen neljäs yritys kammeta Museveni vallasta. Tähän mennessä hän on suoriutunut parhaiten vuonna 2006, jolloin hän sai 37 prosenttia äänistä.

Lähteet: Reuters, AFP