Koe uusi yle.fi

Neuvotteludraama on ohi – todellinen taistelu Britannian EU-jäsenyydestä alkaa nyt

Pääministeri David Cameron voi juuri nyt esiintyä voittajana, mutta äänestyspäivänä uudet jäsenehdot eivät välttämättä enää takaa toivottua lopputulosta, kirjoittaa Ylen toimittaja Pasi Myöhänen Lontoosta.

Yle maailmalla
Pääministeri David Cameron Downing Street 10 edessä.
Pääministeri David Cameronilla on kova työ vakuuttaakseen brittiäänestäjät EU:n eduista.Andy Rain / EPA

Brysselissä koettiin huima neuvotteludraama Britannian uusista jäsenyysehdoista. Britannialla on niiden jälkeen uusi erikoissuhde EU:hun, sanoo pääministeri David Cameron, joka nyt kampanjoi täysin sydämin EU-jäsenyyden puolesta.

Mutta otetaanpa askel taaksepäin.

Neuvottelupöydässä ei ollut mitään, mitä Britannian EU-kriittiset eivät olisi tyrmänneet jo ennalta. Heidän mielestään uusi sopimus ei ole edes sen arvoinen kuin paperi, jolle se on painettu.

Eroa ajavien reaktioista kuitenkin näki tänään, että he olisivat toivoneet Cameronin kompuroivan Brysselissä pahemmin.

Tulos ei ole käänteentekevä, mutta sillä on merkitystä. Suuri osa briteistä ei ole päättänyt kantaansa jäsenyyteen. Kun eroa ajavan ei- ja kyllä-leirien kannatus näyttää tasaiselta, vaikeaselkoisilla uusilla jäsenyysehdoillakin on painoarvoa.

Esinäytöksen jälkeen todellinen taistelu Britannian EU-jäsenyydestä alkaa nyt. Siinä painavat etenkin talous- ja maahanmuuttokysymykset.

Eroa ajavat ja jäsenyyttä kannattavat leirit väittävät kumpikin, että juuri heidän mallinsa on parempi vaihtoehto Britannian taloudelle.

Unioni-mieliset sanovat, että EU:n tuomat kauppasopimukset ovat välttämättömiä. Eroa ajavien mielestä EU-kaupasta voidaan sopia muutenkin. Heidän unelmissaan Britannian talous lähtisi ennennäkemättömään kiitoon, kun maa neuvottelisi edulliset omat sopimukset vaikkapa Kiinan ja Intian kanssa.

Ja tietenkin brittejä puhuttavat EU-peräiset maahanmuuttajat, joita on maassa nyt noin kaksi miljoonaa.

David Cameron väittää, että uusien jäsenehtojen sallima työssäkäyvien sosiaalietuuksien rajoittaminen vähentää Britannian houkuttelevuutta merkittävästi.

EU-maahanmuuttajia houkuttelevat kuitenkin ennen kaikkea työt, eivät etuudet. Tämän myöntävät myös monet maahanmuuttokriittiset. Pääministeri tietää itsekin, kuinka tärkeää maahanmuutto on maan talouskasvun kannalta.

Cameron on juuri nyt neuvottelujen voittaja. Tämä voi kuitenkin unohtua ennen neljän kuukauden päästä järjestettävää kansanäänestystä Britannian EU-jäsenyydestä. Pommitus eri argumenteilla tulee kampanjoiden taholta olemaan valtavaa.

Uudet uljaat jäsenehdot eivät välttämättä lopulta ole keskeisessä asemassa äänestäjien mielessä. Äänestystulokseen vaikuttaa niin brittien kokemus omasta eurooppalaisuudestaan, kuin esimerkiksi äänestysviikolla vallitseva eurooppalainen turvallisuustilanne.

Kansanäänestyksen voivat lopulta ratkaista myös sellaiset kysymykset, joihin pääministerin on mahdotonta vaikuttaa.