Ystävä muistelee edesmennyttä kirjailijaa Umberto Ecoa: “Hän oli jättiläismäinen ikonihahmo”

Perjantai-iltana kuollut 84-vuotias italialainen kirjailija Umberto Eco oli maailmankuulu persoona, jota rakastettiin erityisesti kotimaassaan. Yli 30 vuoden ajalta Econ tuntenut musiikkitieteen professori Eero Tarasti muistaa kirjailijan erittäin valloittavana, mutta dominoivana ihmisenä, jossa oli myös pelottava puolensa.

kirjallisuus
Italialaiskirjailija Umberto Eco menehtyi 84-vuotiaana.
Italialaiskirjailija Umberto Eco menehtyi 84-vuotiaana. EPA/JUAN FERRERAS

Eero Tarastin ensikohtaaminen Umberto Econ kanssa tapahtui vuonna 1979 Itävallan Wienissä, jossa järjestettiin tuolloin semiotiikan eli merkkiopin maailmankongressi.

Tästä alkoi vuosikymmeniä kestänyt ystävyys, jonka aikana miehet tapasivat useita kertoja eri puolilla maailmaa. Musiikkitieteen professoriin Econ persoona teki lähtemättömän vaikutuksen.

– Ihmisenä Eco oli erittäin valloittava, mutta samalla myös dominoiva ja aika voimakas henkilö. Hän oli huumorintajuinen, mutta häneltä löytyi myös hyvin räjähtävä temperamentti, mikä oli joskus hieman pelottavaa, Tarasti muistelee.

Tarasti pääsi käymään myös kirjailijan keskiaikaisessa linnassa järjestetyssä juhlatilaisuudessa Italiassa. Econ linnassa oli juhlissa esiintyneen runoilijan mukaan asunut myös kirjallisuushistorian merkkihenkilö Dante.

Italialaiset palvoivat Ecoa

Umberto Eco nousi elämänsä aikana yhdeksi maailman arvostetuimpiin kuuluneista kirjailijoista. Maailmanlaajuiseen menestykseen hän ponnisti vuonna 1980 julkaistulla Ruusun nimi -kirjallaan. Kotimaassaan Italiassa Umberto Ecoa palvottiin ja rakastettiin suuresti. Tarastin mukaan kirjailija oli kuin kuningas omassa kotikaupungissaan Milanossa.

– Hänellä oli kotikaupungissaan suosikkipizzeria, josta tuli pyhiinvaelluspaikka, kun kuultiin, että Eco syö pizzansa siellä. Hänen elämäänsä ja kaikkea mitä hän teki seurattiin Italiassa todella tarkkaan, Tarasti kertoo.

Julkisuus vaikutti Tarastin mukaan Econ elämään myös rajoittavalla tavalla. Erään kerran kirjailijan piti pitää puhe italialaisessa Consenzan kaupungissa järjestetyssä kongressissa. Eco ei Tarastin mukaan kuitenkaan päässyt paikalle, koska koko kaupungin väki rynni kuulemaan kirjailijan puhetta ja tukki kadut täysin liikenteeltä.

Semiotiikan jättiläinen

Umberto Eco ei ollut vain kirjailija. Kaunokirjallisen tuotannon lisäksi Eco toimi kirjallisuuden professorina ja hänen vaikutuksensa semiotiikkaan eli merkkioppiin on ollut valtava.

– Hän oli semiotiikan jättiläismäinen ikonihahmo. Jos joku kysyi, että mitä on semiotiikka, niin sanottiin vaan, että se, mitä Umberto Eco tekee on semiotiikkaa. Hän määritteli semiotiikan niin, että se on viestintää ja merkitystä, ja niiden kahden asian tutkimista. Hänen roolinsa semiotiikassa oli aivan keskeinen, Tarasti summaa.

Omaa työskentelyään Eco jatkoi kuolemaansa saakka. Hänen viimeiseksi romaaniksi jäi viime vuonna ilmestynyt Numero Zeron tapaus. Tarastin mielestä Econ jättämä perintö jälkipolville on merkittävä.

– Hän jättää sen perinnön, että suuri tiedemies on myös suuri oppinut. Hän hallitsee koko Euroopan kulttuurihistorian ja filosofian syvällisesti, mutta samalla elää myös nykyajassa keskellä meidän aikaamme. Ja tuo sen näkemyksensä nykyajan hyväksi.