1. yle.fi
  2. Uutiset

Touadera voitti Keski-Afrikassa

Keski-Afrikan entinen pääministeri Faustin-Archange Touadera on julistettu voittajaksi maan presidentinvaaleissa. Touaderan voittoa pidetään merkittävänä askeleena kohti rauhaa vuosia kestäneen väkivaltakuohunnan jälkeen.

Ulkomaat
Lähikuva EUFOR RCA -operaation hihamerkistä sotilaan asepuvussa.
Zurab Kurtsikidze / EPA

Touadera kokosi 14. helmikuuta järjestetyissä vaaleissa enemmistön, 62,71 prosenttia äänistä.

Vastaehdokas Anicet-Georges Dologuele sai äänistä runsaan kolmasosan, 37,29 prosenttia.

Dologuele on myös työskennellyt Keski-Afrikan pääministerinä ja hän entinen pankkiiri, joka tunnetaan lempinimestä Mr. Clean.

Dologuele kertoi hyväksyvänsä lopputuloksen, huolimatta siitä, että hän kutsui vaalien toista kierrosta "massiiviseksi petokseksi".

– Rauhan vuoksi haluan kunnioittaa tulosta ja luovun valituksesta perustuslakituomioistuimeen..... ja tunnustan, että Faustin-Archange Touadera on kaikkien keskiafrikkalaisten johtaja, pettynyt Dologuele kertoi reporttereille Reutersin mukaan kotona heti sen jälkeen, kun tulokset oli julkaistu.

Dologuele voitti 30. joulukuuta vaalien ensimmäisen kierroksen.

Ulkomaiset tarkkailijat kehuivat vaalien rauhallista ilmapiiriä, mutta he eivät ole vielä kommentoineet tulosta.

Väkivalta riehunut vuosikausia

Viiden miljoonan asukkaan Keski-Afrikan tasavalta joutui kaaokseen alkuvuonna 2013, kun muslimikapinallisten liitto Séléka kaappasi vallan presidentti François Bozizélta.

Muslimikapinalliset ovat syyllistyneet väkivaltaisuuksiin kristittyjä siviilejä kohtaan, ja kristittyjen muodostamat taistelujoukot ovat puolestaan lisänneet kostotoimillaan uskonryhmien välisiä raakuuksia. Köyhä maa on jakaantunut yhä selkeämmin kahtia.

Muslimien ja kristittyjen välisissä väkivaltaisuuksissa on viime vuosien aikana kuollut tuhansia, ja uutistoimisto AP:n mukaan jopa noin miljoona ihmistä on joutunut jättämään kotinsa.

Keski-Afrikan tasavallan enemmistö on kristittyjä. Valtio on yksi maailman köyhimmistä, vaikka maalla on rikkaat mineraalivarat.

Lähteet: Reuters, AFP

Lue seuraavaksi