Analyysi: Yhdysvaltain ehdokaskuviot selkenevät – Trump ja Clinton vahvistavat asemiaan

Sekä republikaanit että demokraatit tuottivat viikonlopun vaalikierroksen suurimmat uutiset. Republikaanien ehdokasrivi lyhenee. Demokraattipuolueessa Hillary Clinton sai ensimmäisen selkeän voittonsa, mutta Bernie Sandersia ei ole vielä lyöty.

Yle maailmalla
Donald Trump heiluttaa oikeaa kättään yleisön edessä. Etualalla on yleisön pitämiä lappuja, joissa on on isolla Trumpin nimi.
Liikemies Donald Trump voitti Etelä-Carolinassa republikaanien esivaalit.Richard Ellis / EPA

COLUMBIA, ETELÄ-CAROLINA Liikemies Donald Trump otti toisen suurvoiton esivaalissa ja on vahvasti kiinni tulla valituksi republikaanien presidenttiehdokkaaksi.

Trump ehti ennen Etelä-Carolinan esivaalia muutamassa päivässä uhata yhtä ehdokasta oikeusjutulla, nöyryyttää Jeb Bushia tämän veljen päätöksestä hyökätä Irakiin ja käydä paavin kimppuun.

Näillä puheilla – ilman teleprompteria, niin kuin Trump aina muistaa korostaa – irtosi ylivoimainen kannatus vähemmän koulutettujen ja etenkin miesten joukosta.

Missään esivaalissa Trump ei ole onnistunut kääntämään koulutettuja republikaaneja tuekseen.

Koulutettujen, perinteisten konservatiivien ääniä hakee nyt kakkossijalta senaattori Floridasta, Marco Rubio.

Jeb Bush seisoo synkän näköisenä tummalla taustalla.
Jeb Bush luopui republikaanien esivaalikisasta.Jim Lo Scalzo / EPA

Rubion asema koheni, kun presidenttisuvun jäsen Jeb Bush luopui kisasta. Jebiä ei auttanut äidin eikä veljen vaalikiertue Etelä-Carolinassa.

Heti kiitospuheensa alussa Marco Rubio kiitti Bushin (vähäisiä) kannattajia tavalla, jolla hän toivoo saavansa heidän äänensä ja myös puoluejohdon tunnustuksen.

Rubion rinnalle nousi vaaliviikolla Etelä-Carolinan kuvernööri Nikki Haley – suosittu ja päteväksi osoittautunut nainen, jonka tukea kaipasi muun muassa Jeb Bush.

Hillary Clintonin kampanjasta kuului itkunsekainen helpotuksen huokaus, kun vahvana ennakkosuosikkina pidetty ehdokas sai ensimmäisen voittonsa.

Hymyilevä Hillary Clinton pitää oikeaa kättään pystyssä ja nyrkissä. Taustalla näkyy hänen miehensä Bill, jonka kasvot jäävät nyrkin taakse.
Hillary Clinton onnistui voittamaan demokraattien esivaalit Nevadan osavaltiossa.Mike Nelson / EPA

Iowaa on vaikea laskea voitoksi, koska ero Bernie Sandersiin oli mitättömän pieni.

Voitonpuheessaan Nevadassa Clinton ei enää esitellyt ansioluetteloaan ja omia saavutuksiaan, vaan puhui "meistä" ja yhdessä tekemisen tärkeydestä. Opettavainen sävy oli pyyhitty pois.

Clintonin voittoprosentti Nevadassa oli selkeä, 53–47, mutta se ei ollut niin suuri, että Sandersin kannattaisi siitä lopullisesti masentua. Sanders pystyi Nevadan vaalikokouksissa osoittamaan, että hän saa kannatusta ainakin latinoilta.

Ensi viikonloppuna demokraatit järjestävät esivaalinsa Etelä-Carolinassa. Sinne Hillary Clinton lähtee vahvana ennakkosuosikkina.

Bernie Sanders ilmoitti, että hän keskittää voimansa ja rahansa supertiistaille, maaliskuun 1. päivään. Silloin on esivaalit 14 osavaltiossa ja jaossa neljäsosa puoluekokousedustajien paikoista.

Supertiistain esivaaleissa osavaltioiden väestörakenne on Clintonille mieleen. Kilpa siirtyy etelään ja mustien alueille.

Mitä he tuumaavat Trumpista? Siitä kerron runsaan viikon kuluttua.

Korjattu kello 7.23 Clintonin voittoprosentti Nevadassa.