Senkin ihraniskat, pitikö viedä venäläisnuorten urheilusta raikkaus?

Urheilumaailman korruptio ja doping vaikuttavat suhtautumiseen urheiluun myös silloin, kun haluaisi vain nauttia ja ihailla urheilusuorituksista, kirjoittaa Venäjän-kirjeenvaihtajamme Kerstin Kronvall.

urheilu
Nuori taitoluistelija odottaa suorituksensa alkamista.
Nuori taitoluistelija odottaa suorituksensa alkamista.Kerstin Kronvall / Yle

Käytävillä kuului kikatusta ja kuiskailua. Tyttöjä parveili joka kerroksessa, heitä oli ujoja ja rohkeita, uteliaita ja puheliaita. Olin nimittäin sattunut samaan hotelliin usean taitoluistelujoukkueen kanssa.

Urheilijat olivat tulleet eri puolilta Venäjää opettajien ja valmentajien seurassa. Sekä aikuisista että nuorista huokui innostus. Heistä oli myös kivaa tavata heistä kiinnostunut ulkomaalainen.

Privet! Kerstin Kronvall
Yle

Kävi selväksi, että joukkueissa kova kuri ja kohteliaisuus olivat arvossaan. Aamiaishuoneessa tytöt toivottivat kuorossa hyvää ruokahalua. He eivät saaneet hakea noutopöydästä aamiaista vaan keittiöstä kannettiin heille puurot ja leivät.

Kerran kolme tyttöä sai vihreät teepussipaketit, kun muut saivat punaiset. Tytöt menivät pelokkaan näköisinä pyytämään punaisia. Ei onnistunut, tarjoilija ei heltynyt edes niiauksien edessä.

Yhtenä iltana menin töiden jälkeen jäähalliin katsomaan esityksiä. Sitä pukuloistoa ja luistelutaitoa! Ihailin ja samalla tökki pahasti. Syynä on doping ja korruptio, jotka ovat pesiytyneet syvälle venäläiseen urheilumaailmaan.

En pystynyt katsomaan tyttöjen taituruutta miettimättä, mitä heille tapahtuu, jos he ovat lahjakkuuksia. Oletan, että alussa urheilu on hauskaa, nuori harjoittelee ja edistyy ja saa kokea onnistumisia.

Jonakin päivänä voi tulla vastaan valintatilanne. Miten nuori ihminen voi kieltäytyä, jos vaikka valmentaja tarjoaa jotakin, jolla voi saada vielä parempia tuloksia?

Tiedämme hyvin, että urheilumaailmassa liikkuu valtavasti rahaa. Olisipa kiinnostavaa tietää tarkkaan, kuka kenellekin maksaa mitä ja mistä. Joku hyötyy ja on valmis käyttämään hyväksi urheilijoiden lahjakkuutta ja halua menestyä.

Näitä oman edun tavoittelijoita on eri puolilla maailmaa ja tuntuu, ettei kukaan pysty murtamaan heidän tiivistä verkostoaan, jonka jäsenet suojelevat toisiaan.

Olen mielessäni ruvennut kutsumaan näitä rahanahneita ihmisiä ihraniskoiksi, ihan riippumatta heidän ullkomuodostaan.

Katselen nuorta naista. Hän odottaa esityksensä alkamista täysin keskittyneenä. Hän on kaunis, vahva ja raikas. Minua raivostuttaa, että joku ihraniska saattaa käyttää hänen taitoaan väärin ja suostutella hänet käyttämään dopingia.

Tietenkin voi käydä niin, että juuri tämä tyttö ei koskaan joudu sellaisen kohtelun kohteeksi. Mutta moni joutuu.

Sekin suututtaa, että urheilupiireissä ilmi tullut korruptio heijastuu kivoihin opettajiin, joiden kanssa keskustelin katsomossa. He olivat niin lämpimän tuntuisia ihmisiä, sitoutuneita työhönsä ja oppilaisiin. He vaikuttivat hyväntahtoisilta, rehellisiltä ja vilpittömiltä.

En olisi halunnut katsoa heitä epäillen, mutta huomasin tekeväni niin.

Hävetkää te ihraniskat ja kapeakaulat, jotka aiheutitte tämän!