Vastaanottokeskus paloi poroksi Saksassa – ihmiset taputtivat vieressä

Bautzenin pikkukaupungissa Saksassa ihmiset juhlivat, kun vastaanottokeskukseksi muutettu hotelli paloi asuinkelvottomaksi. Poliisi pidätti kaksi miestä, jotka yrittivät estää palomiehiä sammuttamasta tulipaloa.

Ulkomaat
Pakolaisten vastaanottokeskus paloi asumiskelvottamaksi Bautzenin kaupungissa itäisessä Saksassa.
Pakolaisten vastaanottokeskus paloi asumiskelvottamaksi Bautzenin kaupungissa itäisessä Saksassa.EPA/Rico Loeb

Vastaanottokeskukseksi suunniteltu hotelli paloi viime yönä maan tasalle Bautzenin kaupungissa Saksin osavaltiossa. Saksassa tyrmistystä on herättänyt väkijoukon käytös – osa katsojista taputti avoimesti, kun palomiehet yrittivät turhaan pelastaa liekeissä olevan rakennuksen.

Saksalaisten tiedotusvälineiden mukaan kaksi nuorta miestä yritti jopa estää palomiehiä tekemästä työtään. Heidät poliisi pidätti.

Valtaisasta liekkimerestä huolimatta kukaan ei loukkaantunut yöllisessä välikohtauksessa.

Palanut hotelli oli tarkoitus avata 300 pakolaisen käyttöön ensi kuussa. Palon syttymissyy on epäselvä, mutta poliisi ei sulje pois tuhopolton mahdollisuutta.

Pakolaisvaltuutettu raivoissaan

Rasistiset hyökkäykset pakolaisia vastaan ovat Saksassa arkipäivää. Viime vuonna maassakirjattiin yli tuhat hyökkäystä (siirryt toiseen palveluun)pakolaisten asuntoloita vastaan.

Pakolaisvaltuutettu Aydan Oezoguz.
Pakolaisvaltuutettu Aydan Oezoguz on pöyristynyt Saksan viime aikaisista tapahtumista.EPA/Kay Nietfeld

Liittovaltion pakolaisvaltuutettu Aydan Özoguz ei enää peittele suuttumustaan.

– Saksa on jälleen tilanteessa, jolloin roskaväki aplodeeraa pakolaisten palavalle vastaanottokeskukselle. Tämä on viheliäistä, Özoguz sanoo Frankfurter Allgemeine Zeitung -lehdelle (siirryt toiseen palveluun).

Pakolaisvaltuutettu arvostelee erittäin ankarasti myös poliisin toimintaa ja viittaa torstain tapahtumiin, jolloin – niin ikään itäisessä Saksissa – väkijoukko piiritti Clausnitzin kaupunkiin saapuvaa, pakolaisia kuljettavaa bussia.

Tuolloin, sanoo Özoguz, tilanteessa välittyi sellainen kuva, että poliisi ei suojellut vaikeuksissa olevia pakolaisia.