Pohjois-Intian kastimellakoissa kuollut 10 – Pääkaupunki kärsii vesipulasta

Hallitus on lähettänyt Haryanan osavaltioon yli tuhat sotilasta tukahduttamaan päiviä jatkunutta mellakointia. Jat-kastin mielenosoittajat haluavat oikeuden kiintiöpaikkoihin yliopistoissa ja julkisella sektorilla.

Rohtakin kaupunki Haryanan osavaltiossa on ollut jat-kastin johtamien mielenosoitusten keskuspaikkoja. Kuva: EPA

Pohjois-Intiassa Haryanan osavaltiossa ainakin kymmenen ihmistä on kuollut viime päivien kastimellakoissa, poliisi kertoi sunnuntaina. Mellakat haittaavat pahasti vedenjakelua Delhissä, jonka metropolialueella asuu yli 20 miljoonaa ihmistä.

Delhin pääministeri on ilmoittanut, että huomenna maanantaina koulut pysyvät vesipulan vuoksi kiinni ja vettä säännöstellään koko kaupungissa. Noin 60 prosenttia Delhissä käytettävästä vedestä tulee Haryanasta.

Poliisin mukaan mielenosoittajat ovat vedenpumppauslaitteiston sabotoimisen lisäksi muun muassa sytyttäneet liiketiloja tuleen, ryöstelleet kauppoja ja estäneet liikennettä eri puolilla Haryanaa.

Paikallinen poliisi kertoi uutistoimisto AFP:lle, että lauantaina viisi ihmistä kuoli, kun poliisi avasi tulen väkijoukkoa päin.

Hallitus lähetti sunnuntaina Haryanaan yli tuhat sotilasta rauhoittamaan mielenosoituksia. Sisäministerin on tarkoitus tavata illalla mielenosoittajien johtajia Delhissä.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Jat-kasti haluaa osalliseksi kiintiöjärjestelmästä

Mielenosoittajat kuuluvat suurimmaksi osaksi jat-kansaan. Jatit ovat perinteisesti maaseudulla elävä kasti, johon kuuluu arviolta neljäsosa Haryanan väestöstä ja yhteensä noin 80 miljoonaa ihmistä.

Mielenosoitusten pontimena on se, että jatit vaativat itselleen kiintiötä yliopistojen aloituspaikoista ja julkisen sektorin työpaikoista.

Intiassa on voimassa monimutkainen kiintiöpaikkajärjestelmä, jolla pyritään hyvittämään alhaisten kastien kokemaa syrjintää. Kiintiöt vaihtelevat osavaltioittain, ja paikoitellen jo varsin suuri osa virkamiespesteistä on jyvitetty alemmille kasteille.

Tällä hetkellä jat-kasti on listattu Haryanassa ylempiin kasteihin, eli sillä ei ole oikeutta kiintiöpaikkoihin. Tähän mielenosoittajat haluavat muutoksen.

Viime vuonna Intian korkein oikeus kumosi edellisen hallituksen päätöksen myöntää jateille omia kiintiöitä. Oikeuden mukaan päätös olisi merkinnyt sitä, että yli jo 50 prosenttia opiskelupaikoista ja viroista olisi kiintiöity.

Intiassa, jossa väestö kasvaa nopeasti, valtion virat ovat erittäin haluttuja.

Kastijärjestelmään liittyvä syrjintä kiellettiin Intiassa vuoden 1950 perustuslaissa, mutta etenkin maaseudulla kastitausta vaikuttaa edelleen.