Espanjassa ratkaisun hetket – aukeaako hallitusneuvottelujen umpisolmu?

Espanjalla ei ole vieläkään uutta hallitusta joulukuun parlamenttivaalien jälkeen. Sosialistipuolueen pitäisi valita tällä viikolla kahdesta vaihtoehdosta.

Ulkomaat
Espanjan sosialistipuolueen pääsihteeri Pedro Sánchez
Hallitustunnustelija, sosialistipuolueen pääsihteeri Pedro Sánchez joutuu tuomaan esityksensä parlamentin äänestykseen 2. maaliskuuta.EPA

Joulukuun parlamenttivaalit johtivat Espanjan uuteen ja vaikeaan poliittiseen tilanteeseen. Maalla ei ole vieläkään uutta hallitusta.

Vähitellen on hahmottunut kaksi mahdollista hallitusmallia, joista sosialistipuolue valitsee tällä viikolla.

Toinen malleista olisi niin sanotusti maltillinen ja toinen vasemmiston yhteisrintama, jota voi luonnehtia radikaaliksi. Kreikan entinen valtiovarainministeri Giánis Varoufákis kävi viikonloppuna Madridissa kannattamassa sitä.

Hallitustunnustelija, sosialistipuolueen pääsihteeri Pedro Sánchez joutuu tuomaan ehdotuksensa parlamentin äänestykseen maaliskuun 2. päivänä.

Ratkaiseva toinen äänestys on 5. maaliskuuta. Jos Sánchezin hanke kaatuu, edessä ovat luultavimmin uudet vaalit kesäkuun lopulla.

Radikaalimalli yhä mahdollinen

Sánchez on viime aikoina alkanut kallistua maltillisen vaihtoehdon kannalle. Se tarkoittaisi hallitussopimusta uuden, keskustaliberaalin Ciudadanos-puolueen kanssa.

Sosialistipuolueen pääsihteeri Pedro Sánchez ja Ciudadanos-puolueen johtaja Albert Rivera
Sosialistipuolueen pääsihteeri Pedro Sánchez keskusteli Ciudadanos-puolueen johtajan Albert Riveran kanssa helmikuun alussa.EPA

Tämä malli vaatisi virkaa tekevän oikeistopääministeri Mariano Rajoyn kansanpuolueen hyväksynnän ja vetäytymisen oppositioon. Kansanpuolue vannoo, ettei suostu, vaan äänestää vastaan.

Radikaali hallitusmalli ei siten ole poissa pelistä. Uusvasemmiston vaalivoittaja Podemos ja kommunistit houkuttelevat Sánchezia valitsemaan "muutoshallituksen", jonka varapääministeri olisi Podemos-johtaja Pablo Iglesias.

Podemos-puolueen johtaja Pablo Iglesias.
Podemos-puolueen johtaja Pablo Iglesias.EPA

Podemos on väläyttänyt ministerilistaa, jossa talousministeri olisi kommunistisesta pienryhmästä Yhdistyneestä vasemmistosta. Sisäministeriötä johtaisi Podemos. Iglesias itse hallitsisi kansallista tiedustelupalvelua ja korruptionvastaisia erikoispoliisijoukoja.

Podemos romuttaisi menokurin

Vasemmistohallitus voisi läpäistä parlamentin äänestyksen Katalonian separatistien ja baskinationalistien tuella.

Podemosin ehto hallitustyölle on kansanäänestyksen järjestäminen Katalonian itsenäisyydestä. Baskimaassakin vaaditaan jo omaa äänestystä.

Podemos haluaa lisäksi rikkoa euromaille annetut lupaukset budjettivajeen supistamisesta. Se esittää budjettimenojen kasvattamista yhteensä liki sadalla miljardilla eurolla vuosina 2016-2019.

Sosialistijohtaja Sánchez neuvottelee vasemmistoryhmien kanssa hallitusnäkymistä tänään maanantaina.

Mustan puvuntakkiin ja siniseen kauluspaitaan pukeutunut Varoufákis puhuu kahteen mikrofoniin puhujankorokkeen takaa. Hän osoittaa vasemmalla kädellään ylös. Korokkeessa lukee Plan B.
Kreikan entinen valtiovarainministeri Giánis Varoufákis puhui Madridissa.

Viikonloppuna Kreikan ex-valtiovarainministeri Giánis Varoufákis kävi Madridissa neuvomassa vasemmistoa. Euroopan-laajuista kansankumousta menoleikkauksia vastaan puuhaava Varoufákis sanoi, että Kreikan Syrizan alistuttua EU:n tahtoon kumouksen "painopiste on siirtynyt Espanjaan".

Epätavallinen, uusi tilanne

Espanjan historiallisiksi kutsutut parlamenttivaalit joulukuussa loivat maahan uudenlaisen poliittisen asetelman. Tämä oli seuraus pitkästä talouskriisistä ja sen paljastamasta laajasta korruptiosta.

Vaalit mursivat vanhojen suurpuolueiden, sosialistien ja kansanpuolueen, vuorottelumallin. Kaksi tulokaspuoluetta, Podemos ja Ciudadanos, veivät yli kolmasosan äänistä ja liki kolmasosan paikoista.

Ensimmäistä kertaa demokratian aikana Espanjassa on nyt jouduttu hakemaan hallituspohjaa. Aiemmin hallituksen kokosi aina yksinään se suurpuolue, joka sai enemmän ääniä kuin toinen.

Tilannetta mutkistaa se, ettei enemmistöjä syntynyt vasemmalle eikä oikealle. Kaksi omaa valtiota vaativaa Katalonian separatistipuoluetta nousi vaa'ankieliasemaan.

Katalonian itsenäisyyttä kannattavat osoittavat mieltään Barcelonassa.
Itsenäistä Kataloniaa kannattavat osoittivat mieltään Barcelonassa syyskuussa.Alberto Estevez / EPA

Separatistit ovat Katalonian alueparlamentissa vieneet läpi päätöksen irrota Espanjasta, mutta perustuslakituomioistuin on kumonnut sen laittomana. Kiista on vaarallinen, mikäli separatistit yrittävät irrottaa alueensa väkisin.

Rajoy ei luovuta

Suurimpana puolueena vaaleissa säilyi pääministeri Rajoyn oikeistolainen kansanpuolue, vaikka se romahti enemmistöasemista 29 prosenttiin.

Silmälasipäinen Mariano Rajoyseisoo kahden mustan varjomaisen hahmon keskellä. Taustalla kuvassa näkyy häimeänä hahmona nainen. Taustaväri on vihreä.
Espanjan kansanpuolueen johtaja Mariano Rajoy.Rafa Alcaide / EPA

Kansanpuolue keskittyi hallituksessa nostamaan Espanjan taloutta jaloilleen kovalla kädellä. Talous on yli kolmen prosentin kasvussa, mutta kärjistyneitä ongelmia on hoitamatta ja kansanpuolueesta on paljastunut laajoja korruptiokäytäntöjä, joita Rajoyn nähdään vähättelevän.

Rajoy haluaa sitkeästi jatkaa hallituksen johdossa, mutta yksikään muu poliittinen ryhmä ei hänen jatkoaan tue.

Liberaali Ciudadanos hyväksyisi kansanpuolueen jatkon vakauden ja valtioyhtenäisyyden nimissä, mutta ilman Rajoyta.

Sosialistijohtaja Sánchez on sanonut tiukasti ei Rajoyn tarjoamalle suurelle koalitiolle. Sánchezin ja Rajoyn välit ovat henkilötasollakin tulehtuneet.

Myös kansanpuolueen omista riveistä on alkanut nousta ääniä, jotka esittävät puoluejohdon vaihtoa.

Rajoy lähipiireineen näyttää varautuvan uusintavaaleihin. Hän vannoo, että kansanpuolue äänestää Sánchezin ja Ciudadanosin mahdollista sopimusta vastaan.

Kyselyjen mukaan vaalien uusinta ei kuitenkaan nykyistä asetelmaa oleellisesti muuttaisi. Tärkeään sovinnonhakijan rooliin noussut Ciudadanos aikoo taivutella kansanpuoluetta, jos sopimus sosialistien kanssa syntyy.