1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Siivousurakka alkoi Fidzillä – nyt Winston-myrsky matkaa kohti Australiaa (video)

Ainakin 21 ihmistä on kuollut, mutta määrän pelätään nousevan. Kokonaisia kyliä on tuhoutunut, ja tuhansia ihmisiä on joutunut siirtymään hätämajoitukseen. Myrsky saattoi olla eteläisen pallonpuoliskon mittaushistorian voimakkain.

Winston -myrskyn tuhoja Suvan saarella Fidzilllä. Kuva: Australian puolustusministeriö / EPA

Fidzisaarten yli pyyhkäisseessä Winston-syklonissa kuolleiden määrä on edelleen nousussa. Tällä hetkellä 21 ihmisen on vahvistettu kuolleen, mutta määrän pelätään edelleen nousevan. Lisäksi useita ihmisiä on loukkaantunut vakavasti.

Useimmat kuolonuhrit asuivat saariston länsiosissa, joka kärsi myrskyssä pahasti. Lähes 8 000 ihmistä on yhä hätämajoituksessa. Seitsemän kalastajaa on kateissa merellä.

Suurin osa kuolleista sai surmansa myrskyn lennättämän rojun vuoksi tai jäätyään romahtaneiden talojen raunioihin. Ihmisiä hukkui myös myrskyn aiheuttamissa syöksytulvissa.

Tuhannet saarten 900 000 asukkaasta asuvat kevyissä hökkeleissä, joista monet ovat tuhoutuneet täysin. Myös viljelykset ovat laajasti tuhoutuneet, ja elintarvikkeista sekä puhtaasta juomavedestä on pulaa myös monilla sellaisilla alueilla, jotka eivät kärsineet myrskyssä pahiten. Fidzisaarilla on yli sata asuttua saarta.

Ilmakuva Fijin tuhoista.
Ainakin 17 ihmistä on kuollut, mutta määrän pelätään nousevan. Saarilla ei ole koskaan aiemmin ollut voimakkainta 5. kategorian myrskyä ja se saattoi olla eteläisen pallonpuoliskon mittaushistorian voimakkain myrsky. Saarten yli myrskyn jälkeen lentänyt Uuden-Seelannin ilmavoimien lentokone kuvasi tuhoja.

Satojen ihmisten kodit ja elinkeinot tuhoutuneet

Hyväntekeväisyysjärjestö Oxfamin Tyynenmeren aluejohtaja Raijeli Nicole sanoi, että myrskyn aiheuttamien tuhojen laajuus selviäisi vasta, kun tietoliikenneyhteydet saataisiin korjattua. Sähkönjakelussa on edelleen häiriöitä, ja joillakin alueilla sähkö on tietoisesti katkaistu lisävahinkojen välttämiseksi. Useilla alueilla puhelinliikenne on saatu toimimaan, mutta joillain pahasti kärsineillä alueilla vaurioiden korjaaminen kestää pitkään.

– Myrskyn voimakkuuden vuoksi ja näkemiemme kuvien perusteella on hyvin todennäköistä, että kuolonuhrien määrä jatkaa edelleen nousuaan. Lisäksi satojen ihmisten kodit ja elinkeinot ovat todennäköisesti tuhoutuneet, Nicole sanoi.

Avustusjärjestöt ovat varoittaneet vakavasta kriisistä ja sairauksien leviämisestä. Saarten päälentokenttä on saatu avattua, ja monet lentoyhtiöt ovat aloittaneet lennot uudelleen. Saarelle on alettu lennättää apua ja esimerkiksi Australia on luvannut yli 3 miljoonan euron apupaketin, joka sisältää muun muassa juomavettä ja elintarvikkeita.

Sääsatelliitin kuva myrskystä 20. helmikuuta Kuva: NOAA / EPA

Mahdollisesti eteläisen pallonpuoliskon voimakkain myrsky

Lauantaina julistettu ulkonaliikkumiskielto on poistettu, mutta kuukauden pituiseksi julistettu hätätila on edelleen voimassa.

Kaikki saarten koulut on suljettu viikoksi, ja useat niistä toimivat hätämajoitustiloina.

Kansainvälisen Punaisen Ristin Tyynenmeren alueen väliaikainen johtaja Ahmad Sami sanoi, että tuhojen selvittäminen vie aikaa.

– Uskomme, että ihmisten avuntarve on hyvin suuri. Tämä on ensimmäinen kerta, kun Fidzille on iskenyt näin voimakas, 5. kategorian myrsky, joten yritämme yhä selvittää tuhoja, Sami sanoi.

Myrskyn tuulten nopeus oli jopa yli 80 metriä sekunnissa, ja se oli mahdollisesti tuulen nopeudella mitattuna eteläisen pallonpuoliskon mittaushistorian voimakkain myrsky.