yle.fi-etusivu

Konepaja Kit-Sell hakeutui konkurssiin – Pääluottamusmies: "Toivoimme parasta ja pelkäsimme pahinta"

Kiteeläinen konepaja Kit-Sell Oy on hakeutunut konkurssiin. Konkurssin myötä työt loppuvat koko henkilökunnalta eli 48 työntekijältä parin viikon kuluttua. Konkurssipesän hoitajan mukaan yrityksellä on velkaa noin 3 miljoonaa euroa.

konkurssi
Mies tekee töitä Kit-Sellin konepajalla.
Kit-Sellin konkurssipesän koko omaisuus on myyty BioCone Oy:lle. Ari Haimakainen / Yle

Konkurssiin ajautuneessa konepaja Kit-Sell Oy:ssä Kiteellä jatketaan töitä vielä pari viikkoa muutaman työntekijät voimin. Pääluottamusmies Anssi-Pekka Pirhonen sanoo, että työntekijät ovat jo hetken aikaa toivoneet parasta ja pelänneet pahinta.

Nyt pahin tapahtui ja konepajalta irtisanottiin koko henkilöstö eli 48 työntekijää. Valtaosa työntekijöistä on ollut lomautettuna syksystä lähtien.

– Niin pienellä määrällä ollaan nyt täällä oltu. Viime kesänä oli kaikki miehet töissä. Sen jälkeen on ruvennut vähenemään täältä hallista henkilökunta. Kuusi henkilöä on nyt hallissa.

Konkurssipesän hoitaja asianajaja Mikko Ranta Asianajotoimisto Surakka Oy:stä kertoo, että nyt Kit-Sellissä aloitetaan velkojen ja omaisuuden selvitys.

– Työ on vielä aivan alussa. Velkaa on kirjanpitojen mukaan noin 3 miljoonaa euroa. Velkojia on useita. Suurin velkoja on Kiteen Seudun Osuuspankki ja sitten verottaja.

Jatkajaa toivotaan

Pääluottamusmies Anssi-Pekka Pirhosen mukaan toiveissa on, että konepajalle löytyisi jatkaja, koska tilat ovat hyvät ja henkilökunta osaavaa. Kit-Sellillä on Kiteen Tolosenmäessä reilun 8000 neliön tuotantotilat. Ilman jatkajaa Pirhonen kokee, että työtilanne alueella on huono.

– Todella huono on varmaan koko Pohjois-Karjalassa. Meillä on täällä hitsaus-, esikäsittely-, koneistus- ja kokoonpanoammattilaisia. Ja maalausammattilaisia löytyy myös.

Jatkajan löytäminen on myös konkurssipesän hoitajan toiveissa. Asianajaja Mikko Rannan mukaan konepajan sijainti valtatie 6:n ja junaradan läheisyydessä on hyvä. Myös tilat ovat toimivat.

– Kiinnostusta on ollut. Lopullinen ratkaisu esimerkiksi tilojen myynnistä vie useita kuukausia. Jotain tilapäistä käyttöä tiloille voi löytyä nopeamminkin, mutta pysyvät ratkaisut vievät pidempään, Ranta pohtii.

Kit-Sell Oy:n konkurssista ensimmäisenä kertoi sanomalehti Karjalainen (siirryt toiseen palveluun).

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Egyptin moskeijahyökkäys

Egyptin presidentti julisti suruajan: "Moskeijaisku kostetaan äärimmäisellä voimankäytöllä"

Egypti

Analyysi: Egyptin synkkä päivä

Orjuus

Libyan orjahuutokaupat: CNN:n kuvat paljastivat ongelman, josta kaikki tiesivät

Kaamos

Kaamos otti taas Suomen synkkään syleilyyn – Näillä vinkeillä jaksat pirteänä läpi pitkän pimeän